Услови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балу

Ајкула балу - аквариумска рибаАјкула балу - необичен жител на аквариуми, кој е многу сличен со ајкула, но само по изглед. Популарно во размножување, оваа риба беше само пред неколку години. Се разликува по тоа што не бара посебни услови за притвор, но сè уште има трикови во одгледувањето.

Карактеристики и опис на рибите

Топката на ајкулата има неколку имиња:

 • ајкула топка;
 • ајкула штрафови;
 • барите огнени;
 • balanthioheylus;
 • ајкула сребро.

Ајкула Бол - содржината во аквариумОваа риба се однесува на групата Карпов, латинското име е Balantiocheilus melanopterus. Во дивината, се наоѓа во југоисточниот дел на Азија, Малезискиот полуостров, како и на островите Суматра и Борнео. Првото спомнување на ајкула балон е датиран во 1851 година, тие беа направени од страна на холандскиот итиолог Питер Блекер. Првично, Тајланд беше татковината на рибите, но сега е познато дека ова не е случај, благодарение на истражувањето што беше спроведено во 2007 година.

Количината на видови се намалува на годишно ниво, така што рибата е наведена во Црвената книга. Научник до не може да се утврди сигурно, што е причина за намалување на бројот на топката од ајкула. Една од главните верзии е контаминацијата на водите во кои живеат рибите.

Балу во природната средина живее во реки и езера. Рибата живее во сите слоеви на резервоарот, се чувствува одлично на кое било место. Благодарение на тоа, таа има разновидна исхрана:

 • ракови;
 • ларви;
 • инсекти;
 • фитопланктон;
 • алги.

Во природата на ајкулата, топката расте прилично голема. Нејзините димензии достигнуваат 35-40 сантиметри. Во заробеништво, боцки расте до 30 сантиметри, но сепак се смета за голема риба. Аквариум за содржина е потребен голем. Со внимателна и правилна грижа може да живеат до 10-12 години.

Ајкула берба - интересна риба за аквариумБојата на рибата е сребро со челична нијанса со различни нијанси. Задниот дел од топката на ајкулата е потемни, а стомакот на рибата малку полесни основна боја. Перки се обележани во црно, имаат бела или жолта лента. На градите перки речиси и не се обоени.

Телото е триаголник, полни на страни. Главата на рибата е досадна, големи очи. Устата се наоѓа подолу, мустаќи не е. На задниот дел на ајкулата е голема перка. Скали големи, сјајни. Големината на женките е поголема од машките и повеќе густа.

Природата на однесувањето

Ајкула балу е мирна риба, многу мобилна и брза. И покрај меката природа на помалите риби, таа ќе вози и јаде. Сребрената ајкула е доста срамежлива риба, што е интересно да се види, но со претпазливост.

Тој сака да биде во училиштата. Тие мора да бидат најмалку 5 лица. Рибите што живеат во парови или синглови стануваат поагресивни и исплашени, а исто така можат да бидат повеќе погодени од болести.

Најголемиот дел од рибите кои се продаваат во продавници не се вештачки одгледувани, туку од природно потекло. Затоа, тие не се прилагодени во аквариуми. Ова се манифестира во фактот дека топката е многу нервозна кога има чистење на нивниот дом. Светлината од вклучената светилка, исто така, ги плаши. По продавницата, на ваквите миленици им треба адаптација неколку недели.

Компатибилност со други риби

Ајкула Бол - содржината во аквариумТие се на добар со речиси сите риби. За да рибаат мирно, постојат еден покрај друг, жителите на аквариумот треба да бидат со иста големина со ајкула од аквариумски риби.

Во спротивно, како што споменавме погоре, помалите роднини едноставно ќе се јадат. Следново може да се класифицираат како мали: mollies, guppies, neons, расбори, дани. Валелефтите исто така не се препорачуваат за заедничко одржување - сребрена ајкула ќе ги заглави опашките и перките.

Исто така постојат такви риби кои можат да му наштетат на топката од ајкула. Ова се агресивни цихлиди. Тие нема да јадат барбекю, но можат да возат, што ќе доведе до смрт.

Аквариумната риба на ајкулите на топката има одлична компатибилност со таквите видови:

 • loach;
 • неагресивни цихлиди;
 • soms;
 • rasping;
 • gurami.

Ако ајкулите на топката ќе го задржат стадото, па дури и во голем аквариум, тогаш другите жители нема да бидат загрозени. Аквариумот се препорачува да биде населен со риби со приближно иста возраст, така што тие ќе пораснат заедно и ќе се навикнат еден на друг.

Услови за притвор

За да се осигура дека ајкулата на топката се чувствува удобно во заробеништво, потребен е аквариум со големи димензии, најмалку 200 литри. Ако живеалиштето ќе биде помало, тогаш аквариумот ајкула ќе престане да расте и да се развива. Аквариумот мора да биде покриен со капак, бидејќи понекогаш овие риби скокаат од него и може да умрат.

Аквариум риба, како ајкулаБидејќи во природата на ајкулата топката живее во реки со брза струја, тогаш во аквариумот потребно е да се инсталира моќен филтрационен систем. Таа ќе ја засити водата доволна количина на кислород и создавање на проток на вода, максимизирање на условите на аквариумот на природните.

Температурата на водата може да се движи од 22 до 28 ° C. Водата се препорачува да се менува еднаш неделно. Замени не сите, туку половина или трета, во зависност од степенот на контаминација. Тврдоста на водата не влијае врз рибите.

На дното лежи тенок слој од камчиња. Позадината, како и земјата, е подобро да се избере темно: сребрената ајкула ќе изгледа многу убаво. Во дизајнот на ентериер аквариумот не се препорачува да се користат големи камења, дебели алги, масивни препреки. Сето ова ја спречува рибата брзо и слободно да плива. Како засолниште, таа не користи ништо.

Растенијата користат ниско, со тврди лисја. Меки растенија на топката ќе бидат редовно оштетени.

Feed

Со изборот на храна за ајкула, нема проблеми. Но, исхраната треба да биде балансирана и со висок квалитет.

Опциите на топката се многу различни:

 • жива храна;
 • замрзната храна;
 • сува храна.

Со задоволство апсорбира зеленчук. На пример, зелен грашок, спанаќ, зелена салата. Големи риби може да јаде црви, школки. Крвавилото е подобро да не се вклучи во исхраната, бидејќи барбусот е лош дигестивен хитин.

Хранењето се врши три пати на ден. Храната е дадена во мали порции, така што рибите можат, без брзање да ја јадат. Рибите се многу незаситни, па треба да го контролирате количеството на храна, така што нема прејадување.

Репродукција

Во неприродни услови на ајкула, топката раса ретко и лошо. Ова може да биде возможно само со употреба на хормонални лекови и строго почитување на сите состојби.

Барбус - рибарски аквариумБалу акула станува сексуално зрела кога ќе достигне 25-30 сантиметри во должина или возраста на рибата треба да надминува четири години. Многу е тешко да се разликува маж од жена, па затоа се засадени од целото стадо.

Аквариумот треба да биде повеќе од 250 литри вода. Не густо растенијата растенија стартува. Долу подобро мов, но не и за да може лесно да се чисти. Ова исто така ќе им олесни набљудувањето на јајцата.

Пред мрестење рибите вршат нешто слично на брачните танци. Мажот произведува оплодување на кавијар Откако женката го постави и го рашири по аквариумот. Во мреста, струјата се создава доволно за млеко да стигне до јајцата. Кога јајцата се поставени и оплодуваат, родителите веќе не се грижат за тоа.

По завршувањето на мреста, сите возрасни лица треба да бидат засадени. Barbuses имаат тенденција да јадат нивните СРЈ. Според правилата, на првиот ден во аквариум се додава воден раствор на метиленско сино за ефект на дезинфекција. Водата се менува секој ден, до половина од волуменот. Неговиот состав не се менува. На третиот ден метиленско сино се отстранува со помош на јаглен.

Во еден момент на женски положува јајца во износ од 5 до 10 илјади парчиња. Пливање пржени може веќе на вториот ден од животот.

Сите овие манипулации се многу тешко да се извршат правилно. Дури и искусни аквариуми не секогаш го добиваат. Овој вид аквариум риба ќе биде полесно да се купи во продавница за миленичиња.

Болести

Ајкулата на топката е многу ретко болна. Ова се должи на непочитување на правилата за грижа за него. Ако во времето промена на вода и храна за риба точниот фураж, миленичето не се заканува ништо. Аквариумот треба да биде голем во обем, така што barbus расте и расте нормално.

Ајкула Бол - појава на рибаНеопходно е да се засади болната риба од аквариумот веднаш штом ќе се забележи нешто сомнително. Прејадувањето може да доведе до болест на аквариумска ајкула.

Се изложени на болест тешко за лекување - аеромоноза. Тоа е предизвикано од бактерии кои влегуваат во аквариум со храна слаб квалитет или со болна риба. Барбусот на ајкулата станува слаб, не јаде, вагите се зголемуваат (ерозија), крвните садови се појавуваат на телото. Може да се третира само на самиот почеток на болеста. Ако болеста напредува, подобро е да се уништат рибата

Тоа е болно со сите исти болести како и секоја аквариумска риба. Третманот е стандарден, не обезбедува никакви карактеристики:

 • дезинфекција на вода со раствор на метиленско сино;
 • сол;
 • трипафлавин;
 • вода се доведува до 30 ° C

Ајкулата на топката е убава и разиграна риба која само ќе им даде позитивни емоции на сопственикот без да предизвика многу проблеми.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Аквариум ајкула catfang pangasiusАквариум ајкула catfang pangasius
Најопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкулиНајопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкули
Pangasius: каква риба, живеалиште, корист и штетаPangasius: каква риба, живеалиште, корист и штета
Ајкула маст: штета и корист на производот, примена карактеристикиАјкула маст: штета и корист на производот, примена карактеристики
Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!
Ајкула мако - најбрзата ајкула во светотАјкула мако - најбрзата ајкула во светот
Која е разликата помеѓу офталмолог и офталмолог?Која е разликата помеѓу офталмолог и офталмолог?
Зошто ајкула сон и како да се толкува во книга за соништа?Зошто ајкула сон и како да се толкува во книга за соништа?
Риба-топка која може да се надува: живеалиштеРиба-топка која може да се надува: живеалиште
Бодликава ајкула Katran: опис, хранаБодликава ајкула Katran: опис, храна
» » Услови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балу
© 2020 ajlota.ru