Бодликава ајкула Katran: опис, храна

Ајкула KatranДлабочината на морето е исполнета со многу мистерии и опасности. Научниците сè уште не ги откриле сите мистерии што се скриени под вода колона. Малку изучувани подводни жители, добро познати риби, прекрасни подводни растенија - сето ова може да се најде на дното на реките, езерата, морињата и океаните.

Не е тајна дека во водата нема помалку предатори отколку на копно. Пираните, ајкулите, отровната медуза претставуваат вистинска закана за човечкиот живот. Но, понекогаш постојат исклучоци, на пример, ајкула katran.

Опис

АјкулиОвој претставник на подводниот свет се упатува на група гасеници, семејство кучести (или бодливи) ајкули. Во споредба со своите роднини, ајкурот katran е мал, неговото тело не надминува 120-125 cm во должина, тежината е исто така релативно мала, околу 11-12 kg. Ниту еден од роднините на бодликави ајкули не живее во Црното Море, освен катрана.

Изгледа како мал грабител, многу сличен на неговите роднини. Напредно тело, најчесто сиво во боја. Дното и стомакот се бели риби. Грбната перка триаголен, анален перка отсутен, странични перки дури, прав и со средна должина. Посебна карактеристика на ајкулата katrana обично се смета присуство на третиот трепнувачки век - еден вид офталмолошка барабанщица.

Скалите во овој подвид се силни и густи, слични на коскеното ткиво. Перки се остри. Како и сите, забите на ајкулата се наредени во неколку реда, тие се многу остри. За време на животот постои постојана промена на забите: стариот падне, растат нови. Ајкулата има остри боцки покриени со токсични мукозни супстанции, но отровот не е фатален.

Бодликавата ајкула има одличен нос, што ѝ помага да лови. Покривка со жаб, отсуство, челуст конвексен, очи круг и црно. Овој вид може да се нарече долговечност, живее околу 25 години. Брза и светла риба. Мажјаците се поголеми од женките.

Ајкулата Katran никогаш не напаѓа личност. Едно лице може да се повреди само за остра лушпеста риба. Самата риба е практично неспособна да доживее болка.

Хабитат

Бодликава ајкула се наоѓа во многу мориња, ја претпочита умерената климатска зона. Тоа се случува во Западен Атлантик, Ангола, Аргентина, во Средоземното Море. Видовме во Јапонија. Ова е не-топлина љубов риба, така што во ладно море се чувствуваат многу подобро отколку во топло. Но, таа го сака животот во Црното Море, бидејќи постои единствена флора и фауна. Далеку од брегот не е отстранет, но плиткото се избегнува. Оптималната длабочина за бодликави ајкули е длабока од 100-200 метри. Претпочитаат да водат училишен животен стил. Често мигрира во потрага по храна, главно зад рибите што ги ловат.

Најголемата длабочина до која може да се намалат кучестите ајкули е 1649 м. Постојат докази дека катаната е фатена со таква длабочина.

Напојување

Како и секој предатор, претставниците на овој вид претпочитаат да јадат риба. На морето и дното на океанот има доволно храна омилен вкус за катран се:

  • Црното Море аншоа. Ова е мала риба околу 10-12 см во должина. Се однесува на европските аншоа. Посебен интерес за katran hamsa е предизвикан во есенската сезона, кога аншоа е најхрането.
  • Црното Море шпатула.
  • Merlang. Претставник на фамилијата треска, мали риби. Рибите претпочитаат да залутаат во стадата, честопати се мисли на овој вид што katran мигрира.
  • Ставрида. Се однесува на семејството Perculaceae. Должина од околу 30 см. Сакана од бодликава ајкула, која е конкурент на човекот кога фаќа коњ скуша.
  • Бичков. Радиопадес риба од семејството Персиформ. Мали риба бодликава ајкула јаде кога главните компоненти на секојдневната исхрана не е доволно да се насладуваат.
  • Херери. Се однесува на семејството на херпес. Оваа риба е активно извлечена од човек, катран како харинга за нејзината поткожна маст.
  • Мекотели. Посебно задоволство katrany, јадење мекотели, не ги тестираат. Јадете, ако нема ништо повеќе за јадење.
  • Ракови. Тие одат на храна како присилна мерка да не умрат од глад.

Ајкулите katran е во состојба да ловат дури и делфин. Делфините најчесто се јаде од женки.

Репродукција

Catcher Shark CatchСексуална зрелост кај мажи и жени се случува на различни возрасти. Женките се подготвени да ikromotu на возраст од 17 години, со должина на багажникот е 125 см. Понекогаш пубертетот може да дојде порано за неколку години, односно на возраст од 13-14 години меѓу нив, со должина од 110-115 cm во женското тело е подготвена да ikromotu.

Зрелоста машки достигне 13-14 години, должината на неговото тело е 110-120 см. Парењето сезона обично започнува во пролетта, во април или мај.

Парењето на овој вид риба преферира на длабочина од околу 40 метри. Малку женка носи повеќе од 20 месеци, се смета дека е ајкула што јаде јајце. Оплодување на женски внатрешни.

До есен, бремените жени се искачуваат на 10-20 метри и се држат до брегот. Една жена е способна да роди околу 10-12 СРЈ.

Фрај се родени во должина околу 28-30 см, потсетува на родители. Во првите денови од животот СРЈ јаде со помош на жолчка мешовица, таа чува снабдување со хранливи материи.

Ајкула и маж

Catron CatchИ покрај фактот дека овој вид на морска и океанска риба не е опасен за луѓето, Katran понекогаш збунува лице со сите негови планови. Тоа може да ги оштети рибарите:

  • каснува за риболов;
  • јаде комерцијална риба;

Сепак, треба да се запомни дека бодликава ајкула не е декоративна риба, таа е предатор и е способна да падне во агресија. На љубопитни туристи не се препорачува да се земе риба во рака - има шанса да му наштети на трње и да ја зарази инфекцијата. Отровот не е фатален, но болката по повредата е многу очигледна.

Месото од ајкула има специфичен амонијачен мирис. Катан е малку од ајкули што го немаат овој непријатен мирис. Индустрискиот улов е поставен. Во регионите на Англија, Кина, Норвешка, бодликава ајкула е фатена во индустриски размер.

Во 30-тите години на минатиот век, месото од конзервирано активно се произведувало од месо од бодликава ајкула. Тие беа наречени "Пушена јагула" и уживаа голема популарност. До денес, Katran се користи во медицината. Од месо, се подготвуваат балии, кои донекаде потсетуваат на пушеле есетра. Црниот дроб на кората на ајкули од ајкула се користи во производството на лекови, тој е многу богат со витамин А и Д.

На бреговите на куче ајкула Атлантскиот Океан со оглед на статусот на ранливите видови. Се должи на фактот дека женскиот носи долго СРЈ, населението не имаат време да расте и неконтролирано фаќање на овој вид може да доведе до истребување на ајкула katrana.

Љубовниците на егзотиките се обиделе да го одгледуваат овој вид дома. Ова е можно ако обезбедите соодветен обем и содржина за рибите. Ќе се земе голем аквариум каде што ќе има многу простор. Овие риби сакаат простор, се движат многу. Со недостаток на слободен простор, со седентарен животен стил, рибата ќе умре.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Аквариум ајкула catfang pangasiusАквариум ајкула catfang pangasius
Најопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкулиНајопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкули
Морената оса е најопасната медуза во светотМорената оса е најопасната медуза во светот
Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!
Морски видови на риба: опис и карактеристикиМорски видови на риба: опис и карактеристики
Ајкула мако - најбрзата ајкула во светотАјкула мако - најбрзата ајкула во светот
Море руф: изглед, фаќање на Црното Море скорпијаМоре руф: изглед, фаќање на Црното Море скорпија
Кратка бодликава бодликава ајкула: опис и живеалиште на рибаКратка бодликава бодликава ајкула: опис и живеалиште на риба
Опис на ајкули џуџе или говеда: живеалиште и другоОпис на ајкули џуџе или говеда: живеалиште и друго
Листа на имиња на најпопуларните црвени рибиЛиста на имиња на најпопуларните црвени риби
» » Бодликава ајкула Katran: опис, храна
© 2020 ajlota.ru