Животот на Поларната ајкула на Гренланд

Ајкула во Гренланд - слика на предаторПоларната ајкула е класифицирана како хрчака риба, која науката досега не ја проучувала доволно добро. Официјалните информации за овој вид речиси и не се обезбедени.

Тешко е да се проучат ајкулите на кланиците, бидејќи живее во ледени води и на големи длабочини.

Може да се сретнете со харпунската поларната ајкула во Пештерите и Баренцевите Мориња. Некои ајкули се движат уште подалеку на исток и паѓаат во Карското Море. Исто така, поларната ајкула може да се најде во близина на бреговите на исландската, норвешката и Гренланд. Овој вид ајкули живее во Хадсон теснецот и Баффинското Море.

Изглед

Изгледа како торпедо. На грбот, има мали перки, кои станаа негова уникатна карактеристика. Овој вид ајкули живее повеќе од останатите - околу 200 години! И некои научници веруваат дека нивната возраст може да биде 500 години.

Поларната ајкула на Гренланд е долг црн дроб, бидејќи развојот на сите животни процеси во неговото тело е многу бавен. И полека расте. Една од ајкулите била забележана 15 години во еден од научните институти. За сето ова време таа порасна само 8 сантиметри.

Поларната ајкула во Гренланд - специфично однесувањеАјкулата во Гренланд импресионира со огромната големина и бавноста. Се движи со многу мала брзина - помалку од 1 км на час. Ова може да се објасни со фактот дека таа живее во прилично ладна вода, и голем број на ајкули треба да шириме енергијата на нејзиниот загрее телото.

Тежи речиси еден тон, но има поединци со две тони. Телото должина на животното е во просек четири метри, понекогаш достигнува шест, а тежината во просек е околу осум стотини килограми.

  1. Боја на кожата. Обично кафеава или темно зелена боја. На целото тело има мали црни и виолетови точки.
  2. Раководител во однос на телото е мала.
  3. Вилицата е широка. И двете вилици се разликуваат во забите. На врвот на забите се остри, во форма на игла, нема толку многу. И на долната вилица тие се квадратни и има многу повеќе, тие се многу искривени. Устата на предаторот е мала и не може многу да се отвори.
  4. Каудален перка асиметричен: горната страна е многу поголема од дното.

Природен предатор антифриз

Како успева да преживее поларната ајкула на Гренланд во ледената вода? Се добива поради недостаток на бубрези и уринарен систем - амонијакот и урината се излачуваат преку кожата на животното.

Поради оваа причина, во ткивата на мускулите на предаторите е содржан во огромен волумен на триметил нитрат, кој го загрева телото на ајкулата дури и при високи минуси температури.

Колку долго живее поларна ајкула?Триметиламин, кој е присутен во месото на ајкулата во Гренланд, води кучиња кои го конзумирале ова месо како храна, до интоксикација - кучињата не можат да се зголемат долго време.

Ескимите го имаат својот прекар за луѓе со алкохолна интоксикација - "болни со ајкула", бидејќи личноста станува толку бавна како самата предаторка.

Однесување и храна на предаторот

Арктичките води кои поларната ајкула на Гренланд не ги остава. Во лето, таа е на длабочина до две илјади метри, а во зимско време плови на површината, бидејќи температурниот режим на водата на ова место е повисок отколку на длабочина. Тоа се храни на различни добиток од риба до пиперни, понекогаш напаѓа животни кои ненамерно се заглавени во вода.

Долго време се веруваше дека јаде само маснотии поради нејзината бавноста. Поради оваа причина, тоа се нарекува "поспан", бидејќи со таква брзина каде што навистина си поигруваше со плен!

Во 2008 година, нивниоттиолог К. Ковач открил остатоци од поларна мечка во стомакот на мртва ајкула, која ја јадела жива. Оваа вест стана предмет на долг спор помеѓу научниците - може ли Гренланд да нападне поларните ајкули и да јаде поларна мечка?

Во теорија, ова е можно, таа ќе биде доволно силна, бидејќи нејзината телесна тежина и должина е 2 пати поголема од онаа на поларна мечка.

Атлантската поларна ајкула - репродукцијаНо, научниците и Винс Галучи Dzhefrri Galanta тврдат дека поларните ајкула нема да оди на непотребен ризик - напад предатор кој има силни заби и канџи. Тоа ќе биде доволно и многу помалку екстракција, на која лов е потребно помалку енергија трошоци и ризик за живот.

Галучи претпоставува дека мечката може да се удави независно, а предаторот едноставно го најде и јаде. Меѓутоа, ако се обрне внимание на друг факт, евентуалниот напад на ајкулата на Гренланд на поларна мечка е направен од легендите на луѓето од Гренланд - инуитите на Инуитите. Во нивниот фолклор има приказни за овие предатори. Тие зборуваат за нападот на предатори на чамци и животни, кои ненамерно се приближуваа до водата.

Овој вид се наоѓа на 5-то место меѓу другите предатори, но на ниво на агресија се наоѓа во близина на кит-ајкулата.

Репродукција и долговечност

Поларните ајкули почнуваат да се размножуваат со доаѓањето на пролетта. На огромна длабочина, тие лежеа околу 500 јајца:

  • Јајцата се многу големи по големина, нивната должина достигнува осум сантиметри;
  • имаат облик на овална;
  • тие немаат заштитна корнеа.

Исто така, постои претпоставка дека поларната ајкула на Гренланд веднаш раѓа мали ајкули, обично околу десет парчиња.

Времетраење животот на овој вид може да биде 55 години, а понекогаш и повеќе, достигнувајќи 200 години. Женските поединци живеат многу подолго од мажите.

Непријатели на овој предатор

Шеф, и, најверојатно, единствениот непријател на ова животно е човекот. Овој вид има многу голем црн дроб, поради што предаторот е фатен поради оваа причина. Телото е потребно за правење технички масти. Месото на животното е отровно поради фактот што целиот отпад ја напушта површината на кожата.

Поларните ајкули живеат до 500 годиниЛокалните луѓе, постојано фаќајќи предатор, научиле да го консумираат месото за храна. Прво, тогаш месото е натопено варени неколку пати во нова вода, и само после тоа станува погодна за јадење. Неподготвеното месо има лош вкус и изразен ефект на алкохолна интоксикација.

Античките Викинзите создаде многу интересен начин на готвење месо што тие го одвои од коските, погребан и ги остави таму за еден месец. Потоа ископана, извалкана и сушена, додека површината на месото е покриена со кора. После тоа, парчињата се направени од целото месо, а останува само внатрешноста на жолтата боја. Ова уникатно јадење се нарекува хаукар, и може да се ужива во Исланд за време на фестивалот Тераблот.

Во принцип, месото на овој предатор не е во голема побарувачка, па ако случајно се фатат во мрежи за риболов, се ослободува назад во студените води на Арктикот.

Фасцинантни факти

Како што веќе е познато, благодарение на огромен број различни истражувања, овој вид ајкули е најстариот `рбетник` во целиот свет. Но, за да се утврди овој факт, научниците многу тешко се обиделе. Целата работа е тоа повеќето од начините, кои се користат за одредување на возраста на животните, не можат да се користат со овој вид. Во ушите нема депозити на калциум карбонат, со што се утврдува возраста на многу риби. `Рбетот на предаторот е многу мек, и тоа не го прави возможно да се знае животен век на раст на` рбетните прстени.

Возраста на ајкулата во Гренланд била позната само благодарение на протеинот во леќата на окото. Се развива целиот живот на предатор, и овој протеин се појавува дури и за време на ембрионалниот развој.

И покрај импресивниот животен век, голем дел од животот на поларните ајкули останува мистерија до ден-денес.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Поларна був: опис на видот, карактеристики, каде птицата живееПоларна був: опис на видот, карактеристики, каде птицата живее
Опис на Атлантскиот и Северниот треска: начин на живот и живеалиштеОпис на Атлантскиот и Северниот треска: начин на живот и живеалиште
Животен стил на пилани, разлики на риби-пили од ајкули што носат пилониЖивотен стил на пилани, разлики на риби-пили од ајкули што носат пилони
Аквариум ајкула catfang pangasiusАквариум ајкула catfang pangasius
Најопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкулиНајопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкули
Ајкула маст: штета и корист на производот, примена карактеристикиАјкула маст: штета и корист на производот, примена карактеристики
Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!
Ајкула мако - најбрзата ајкула во светотАјкула мако - најбрзата ајкула во светот
Која е максималната брзина што мечката може да се развие додека работи?Која е максималната брзина што мечката може да се развие додека работи?
Услови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балуУслови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балу
» » Животот на Поларната ајкула на Гренланд
© 2021 ajlota.ru