Цицачи или риби - ајкула, прашање за многу интересни

Риба ајкулаВидот има околу 420-450 милиони години. За толку долго време имаше многу легенди и легенди за морски предатор. Страшно животно почна да се изучува во детали за време на руската војна, за време на битките во Индискиот и Пацифичкиот океан.

Постојат 400 различни видови од најмалите до гигантите. Во овој случај, тие можат да бидат јасно спротивни еден на друг. Благодарение на холивудските филмови, знаеме за крвочудноста на ова животно и способноста да мириса на мирис на крв за милји. Но, всушност, видовите ајкули многу малку се изучувале. И не сите се агресивни.

Ајкула е цицач или риба

Совршен ХантерЦицачи се животни што го хранат своето потомство со млеко. И нашите предатори не го прават тоа и покрај тоа, исто така, ги дише жабри. Ајкула е риба.

Ајкулата е најсложениот и единствен организам. Со текот на годините, прилагодувајќи се на променливите услови на живеалиштата, таа станала совршен ловец. Одличен слух, поглед, мирис, големина ја прават навистина прекрасно суштество. За време на студијата од страна на специјалисти од овој вид, беше пронајдена сличност помеѓу коскените риби и животните.

Главните разлики меѓу рибите и цицачите

  • Рибата нема млеко. Цицачите се хранат со младенчиња со млеко.
  • Грижа за потомството. Грабител генерира генетски силни потомци, кои не треба да се грижат и обучени во вештините за собирање храна. Една мала бура од морињата може да лови и да ги разликува непријателите од пријателите.
  • Ајкулата е речиси секогаш будна.
  • Најголем број на сензорни органи.

Живеалиштата на ајкулите се солените води на морињата. Постојат различни свежи ајкули. Во длабочина, тие ретко се спуштаат подлабоко од две илјади метри.

Анатомија и физиологија на подводниот предатор

Брза предаторска ајкула-макоПосебна структура разликува ајкула од многу жители на морињата и океаните. Нема коски во скелетот на оваа индивидуа. Тие се заменуваат со `рскавица. Поради високата содржина на калциум во телото на ајкулата, `рскавицата е доста силна.

Обликот на телото, како торпедо, зборува за податоци за брза риба. Брзината е околу 8 км / ч. Во потрага по плен може да достигне и 19 км / час. Најбрзата ајкула - мако развива брзина од 50 км / ч.

Главата е прилично голема. Черепот е кертриганусна кутија. На секоја страна има орбити и помеѓу нив се наоѓа мозокот. Скалите се во форма на ромб со `рбетот на крајот. Површината личи на шкурка.

Устата е широка. Устата се наоѓа во долниот дел од главата. Челустите се опремени со неколку редови на забите. Тие паѓаат додека се истрошат и растат во следниот ред на заби. Една од најострите риби. Структурата и формата на секој подвид е различна. Во длабока вода тие се рамни со нерамна површина. Остри и долги предатори. Кај најголемите поединци, тие се големи, широки и со зрнца. Планктон има мали и мали 3-5 мм.

Разгранувањата од жаб се наоѓаат зад главата. Кислород доаѓа преку проток на вода низ жабри.

Керлагинозна ајкулаПливачкиот мочен меур овозможува рибата да остане на површината на водата. Ајкулите немаат. Пловништвото го обезбедува голем црн дроб, перки и карциноген скелет. Мора постојано да се движат за да можат да дишат, поради тоа, тие практично не спијат. Експертите веруваат дека некои видови ајкули спијат како делфини, гледајќи ја сцената со едно око.

Каудалната перка има свои карактеристики. Симетричен или асиметричен. Мнозинството перка има асиметрична форма, од кои повеќето изгледаат нагоре.

Бројни експерименти на експерти ја потврдија чувствителноста на ајкулите за да мирисаат. Мирисот на предатор произведува храна, наоѓа партнер. Најчесто реагираат на мирис на крв и немирното однесување на плен. Во обработката на информации, 14% од мозокот е вклучено. Мирисот не фаќа само во водата, туку и во воздухот. За да го направите ова, тој го крева муцката на површината на водата. Растворени крвни мириси во сооднос 1: 1.000.000.

Види. Структурата на окото има одредени карактеристики што ви овозможуваат да видите на слабо осветлени места. Третманот на очните капаци, кој го штити окото, е уште една од карактеристиките на структурата. Очите се затвораат за време на нападите врз жртвата. Ајкулите без очни капаци за време на нападот ги превртуваат очите.

Внатрешното уво им овозможува на некои видови ајкули да чујат инфразвук. И, исто така, служи за рамнотежа.

Ексклузивен имот е електричен прием. Ви овозможува да се движите низ теренот. Способноста да препознаете електрични и магнетни сигнали ви овозможува брзо и прецизно да најдете храна и да комуницирате со ваков вид.

Репродукција

Иако ајкулата е риба, таа не се појавува како и повеќето риби. Три типа на потомци се поделени:

  • Viviparous. Развојот на ембрионот се одвива во внатрешноста на телото. Постојат сосема независни суштества.
  • Овипарус. Тој поставува неколку јајца спакувани во капсули кои се способни да го поддржат животот на ембрионот за долго време.
  • Давање јајца. Замор во телото.

Карактеристична особина на потомството е адаптибилноста кон животот од првите денови на постоење.

Исхраната зависи од живеалиштето и разновидноста на животното. Повеќето се месојади или сештојади. Храната е риба, ракови, цицачи или планктони. По срдечна храна, таа не јаде подолго време.

Очекуваното траење на животот на научниците во просек изнесува 20 или 30 години. Најдолгите преживеани од забележани бодливи ајкули живеат до 100 години.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Животен стил на пилани, разлики на риби-пили од ајкули што носат пилониЖивотен стил на пилани, разлики на риби-пили од ајкули што носат пилони
Аквариум ајкула catfang pangasiusАквариум ајкула catfang pangasius
Најопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкулиНајопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкули
Листа на најголемите животни во светотЛиста на најголемите животни во светот
Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!
Ајкула мако - најбрзата ајкула во светотАјкула мако - најбрзата ајкула во светот
Зошто ајкула сон и како да се толкува во книга за соништа?Зошто ајкула сон и како да се толкува во книга за соништа?
Услови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балуУслови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балу
Бодликава ајкула Katran: опис, хранаБодликава ајкула Katran: опис, храна
Кратка бодликава бодликава ајкула: опис и живеалиште на рибаКратка бодликава бодликава ајкула: опис и живеалиште на риба
» » Цицачи или риби - ајкула, прашање за многу интересни
© 2021 ajlota.ru