Брановиден папагал: Нега, содржина, парење

Брановиден папагал-описБрановидниот папагал припаѓа на видот на папагалот и е единствен претставник на брановидни птици. Купување на повлажна папагал, прво, треба да одлучите за целта на неговиот престој во куќата. Тој може да дејствува едноставно како омилено домашно милениче, кое ќе стане одличен пријател или целта на неговото стекнување може да биде продолжување на одгледувањето на овие птици.

Тоа е од овој критериум и ќе зависи грижа за брановиден папагал.

Како да изберете пернат пријател

Повеќето луѓе кои ќе си купуваат буџет, апсолутно не знаат што да бараат пред купувањето и како да го задржат вашето домашно милениче во иднина. За да може пердувиот пријател да порасне здраво и весело, потребно е повеќе детално да се задржиме на ова прашање.

Како да изберете брановиден папагал?

Трошоци со максимум сериозност третирајте го ова прашање. Најдобро е да се купи буџет од специјализиран одгледувач, а не на пазарот на птици. Ова ќе им даде можност да го испита местото каде живеат брановидни папагали. Покрај тоа, на такво место, ризикот да се здобие со болна птица е многу помал отколку на пазарот.

Птицата треба да биде визуелно испитана. Здрава индивидуа е активна со јасни очи, перјето е сјајно и не се распаѓа во различни насоки. На секоја шепа треба да има 4 прсти. Двајца од нив пред шепата, два зад. Паниката со брановидни бранови, како по правило, се наоѓа неподвижна, не е заинтересирана за тоа што се случува околу неа, птичарот е откриен, а областа околу клоаката може да биде покриена со течни екскременти.

Оптимално возраст за стекнување на живина е период од 2 до 4 месеци. За време на овој период, брановите папагали брзо се навикнуваат на личноста и на местото каде што ќе живее птицата, што во голема мера ќе го поедностави процесот на натамошно одржување.

Определување на возраста

Со цел да се избегне мамење од страна на продавачот за возраста на птицата, треба независно да се утврди колку е старо брановиден папагал. За ова, постојат одредени симптоми:

 1. Сите пилиња, кои не се постари од два месеца, имаат црно место во регионот на клунот. Оваа дамка исчезнува со текот на времето.
 2. Кај поединци кои не се постари од 3 месеци, моделот со "брановидна" шема е присутен на главата.
 3. Почнувајќи од 3 месеци во поединци и да настапи прво пераи нивните животи, што резултираше со budgerigar капа на главата се појавува жолта или бела боја. Овој процес на модификација се јавува до возраст од 5 месеци.
 4. Пилиња на повлажна папагалПилињата на окото апсолутно црна боја. По 5 месеци, ирисот на очите почнува да се здобива со посветла сенка.
 5. Плетите во грлото кај млади поединци имаат полукружна форма со нејасни контури. Поединците кои го поминале прагот на возраст по 6 месеци имаат карактеристично јасно место на црна боја.
 6. Млади примероци на восок розова боја. Штом папагалот е на 4 месеци, кај мажите површината над клунот добива сина боја, додека кај женките станува беж. На 9 месеци кај женките овој дел станува кафеав.
 7. Пердувите на опашката од сите млади буџети се многу пократки отколку кај возрасните лица.

Треба да се напомене дека овие критериуми не се погодни за шарени птици, чија боја е секогаш бела или жолта. Во такви поединци, очите секогаш се црни, а клунот е лесен.

Утврдување на полот на брановиден папагал

Можете да разликувате папагали по пол според бојата на восокот. Додека птиците се уште се млади, тогаш во двата пола восок е светло-јоргован. По 4 месеци, површината над клунот на мажите добива сина боја, додека кај женките овој дел од клунот станува беж. Но, по пубертетот, а тоа е на возраст од 9 месеци, кај женките восокот почнува да се затемнува до кафеава боја.

Заштита и содржина на брановидни папагали, избор на дом за брановидни папагали

За просперитетна содржината на повластениот папагал дома е неопходна не само за достапноста на квалитетна храна, туку и за правилно поставување на ќелијата.

Како да изберете локација на ќелијата?

Најдоброто место каде што ќе се наоѓа кафезот е лесниот дел од собата. На прозорецот не е препорачливо да го инсталирате кафезот, бидејќи на брановите папагали се засегнати од нацртот. Сепак, за брановидни паракети, присуството на дневна светлина е од витално значење: летото, не помалку од 12 часа, во зима од 10 часа. Затоа, во ладно време од годината, кога денот на светлината е прилично краток, домаќините дополнително треба да го запалат кафезот. На домашните омилени брзо навикнати на својот господар, неопходно е да се стави кафез на ниво на човечки раст.

Избор на клетки

Со цел компетентно да одбереш ќелија, потребно е да се обрне внимание на следниве критериуми:

 1. Кејџ за папагалФорма. Најповолната форма за ќелија е правоаголник. Врвот на келијата треба да биде рамна. Во ќелиите со оваа форма на птици многу е полесно да се движат, особено затоа што е многу полесно да се обесат замав и играчки на рамен таван.
 2. Големина. Овој критериум целосно зависи од бројот на папагалите и нивната големина. Големината на кафезот треба да биде таква што папагалот може слободно да ги шири своите крилја и да лета од една костелка во друга.
 3. Локација на гранчиња. Хоризонталната насока се смета за оптимално уредување на гранчиња. На таквите гранчиња птиците ќе бидат многу полесно да се движат по ѕидовите на кафезот.
 4. Безбедност. Сите папагали сакаат да се движат околу дното на кафезот. Затоа, за своја безбедност, потребно е дното да биде цврсто, а не од гранчиња. Ако дното не е цврсто, брановидниот папагат може да ја фати шепата од стапчето и да го оштети.

Опрема за кафези

колибриЗа да се чувствуваат удобно во палатата на папагалите, потребно е да се постават најмалку две перници со различен дијаметар, алкохоличари, колибри и разни играчки.

Сите першови треба да се постават на таков начин што папагалот може да лета без проблеми од еден до друг.

Пијачи мора да биде направен од стакло или порцелан. Во вакви лубеници, водата останува свежа многу подолго. Секој ден алкохоличари треба да се мијат во топла вода. За чистење, можете да користите сода, која потоа треба темелно да се измие и да ја избрише садот за пиење со сува крпа.

Мора да има минимум два колибри. Во една ќе се наоѓа сува храна, во второто овошје и зеленчук.

Особено во жешки летни денови, треба да се стави бања во кафезот. Водата во базенот не треба да биде премногу студена или жешка. Откако птицата се освежи во бањата, треба да се отстрани од кафезот.

Ако во кафезот има само еден попугат, неопходно е да се постави мало огледало во горниот дел од кафезот. Тоа ќе му помогне на брановидниот папагал да не се чувствува осамен.

Брановиден папагал: нега, содржина и рационалност

Во исхраната на овие птици се вклучени голем број на различни овошја, зеленчук и fertilizing.

Житарици мешавините се состојат од овес, лен и просо. Најдобро е да се купи таква мешавина во запечатен пакет, на површината на кој има транспарентна површина. Ова ќе ви помогне визуелно да го процени квалитетот на купените стоки.

Папагани со витамини се главно добиени од овошје, зеленчук и разни бобинки. Тие се многу убави за џвакање моркови, листови од зелка и краставици. Како за овошје, јаболка, портокали и праски се идеални. Бобинки, кои се дел од исхраната на брановиден папагал, се претставени со боровинки и малини. Сепак, од јагода папагали, исто така, нема да се откажат.

Овие папагали стануваат активни и блескаат со здравјето, тие треба да бидат дадени како минерална храна врвот облекување. Органски врвот облекување може да биде креда или песок. Овие супстанции се полни со калциум, што е неопходно за телото на птиците.

Храна за папагалиПрвите денови по стекнувањето, птицата треба да се чува одделно од другите птици, доколку ги има.

Промената на ситуацијата може да создаде стресна ситуација за птицата. Затоа, главното правило за грижа за милениче се смета дека го заштитува од надворешни иритирачки фактори. Таквите фактори вклучуваат гласни звуци. Во никој случај не може да се подигне гласот на папагалот. Кога разговарате со него, треба да го направите вашиот глас што е нежен колку што е можно. Вие не мора да се обидете да го однесете вашето домашно милениче со сила. Ова само ќе ја влоши ситуацијата, а процесот на адаптација ќе биде продолжен долго време. Но, штом оваа бариера е надминато, можете да почнете да ја научите вашата птица разговор.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Црвена и шарена розела: како да го скроти папагалотЦрвена и шарена розела: како да го скроти папагалот
Што попупат јадат домаШто попупат јадат дома
Како да се утврди возраста на брановиден папагал: што да баратеКако да се утврди возраста на брановиден папагал: што да барате
Како да се грижи за брановиден папагал домаКако да се грижи за брановиден папагал дома
Како да научиме зборува за брановиден папагалКако да научиме зборува за брановиден папагал
Како да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчињаКако да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчиња
Како да се обучи брановиден папагалКако да се обучи брановиден папагал
Како да разберете што сонува сонот?Како да разберете што сонува сонот?
Како да се одреди полот на брановиден папагалКако да се одреди полот на брановиден папагал
Папагалот е алчен или африкански сив папагалПапагалот е алчен или африкански сив папагал
» » Брановиден папагал: Нега, содржина, парење
© 2021 ajlota.ru