Односот на риба заглавени и големи цицачи

Риба-заглавениРиба-заглавена е една од најубавите суштества што живеат во огромниот океан. Со помош на грбната перка, која во текот на еволуцијата се трансформира во специјален морон, практично целиот свој живот е на телото на "господарот". Риба-заглавени во прилог на добродушно китови и делфини, желки. Дури и жедните ајкули гостопримливо им дозволуваат на овие суштества да го користат своето тело како возило. Понекогаш сопствениците на рибарски бродови ги гледаат на трупот на поморскиот транспорт.

Карактеристики на животното

Карактеристики на животнотоПриродата го обезбеди ова суштество неверојатен адаптивен капацитет. Бидејќи во структурата на риба нема пливачки мочен меур, кој е одговорен за регулирање на потопување во различни длабочини, создавањето е принудено да се закачи за големи цицачи (китови, делфини, ајкули) со помош на морон. На територијата на Руската Федерација, постојат два вида на овие суштества: ајкулата се опоравува и обично се заглавува. Тие живеат во морињата на јужниот дел на Приморје.

 • Заглавен - мала риба, просечната големина е 30 см, но понекогаш има и поединци до 1 метар во должина. Создавањето вклучува на класата на ражерми, семејство на Perciformes.
 • Телото, тесно и срамнето од страните, има поинаква боја: од кафеава до сина.
 • Природата обдарена со риба - се придржува кон способноста да го промени своето обојување со цел да го одвлече вниманието на предаторите, кога се држи самостојно.
 • Обликот на рибата-леплива вели за вродена брзина и активност. И покрај фактот што животното има потенцијал за самостоен живот, тоа не се стреми кон тоа. На морон, формиран од грбната перка, му овозможува на лепењето да се залепи големи морски организми и да се движат заедно со нив.
 • Устата, во која може да се види голем број мали заби, е голем, а долната вилица малку излегува напред. Главата на оваа креација е срамнети со земја.
 • Дистрибуцијата на целиот вид се протега до морињата на тропскиот и суптропскиот појас. Меѓутоа, понекогаш пливаат во риби во областа на умерените географски широчини.
 • Специјалисти забележале дека суштеството е почесто поврзано со парови на цицачи (машки и женски).
 • Потомци започнуваат својот живот и се здобива со способност да се држиме до животните, достигнувајќи големина од 5-8 см тело. Како што возилото млади дами изберете blowfish, nudibranchs или spironoga Пикасо.
 • Риба prilipaly јадат не само остатоци од храна сопствени "господар", но, исто така, можат да се филтрираат преку жабри планктон и микроскопски живи организми.

На белешката!

Во моментов само 7 видови се познати ова интересно суштество. Shark Remor е најпопуларниот член на семејството. Го доби името поради особена љубов кон опасните предатори.

Односот на риба-заглавени и ајкули

Риба стап и ајкулаНекои поединци воопшто не ги користат пијалаците и слободно ги ораваат горните слоеви на топлите мориња. Сепак, многу почесто се држи се обидува да најде "господар", понекогаш тие се искачуваат во жабри на големи цицачи. Бидејќи ајкурата на забавата долго време е во силна врска со предаторот, таа заборава како да постои без биолошко возило.

На белешката!

Научниците спроведоа експеримент, каде што се обиделе да дознаат како ќе се однесуваат рибите што се земаат од вообичаеното место на телото на ајкулата. Резултатот беше непристоен: лепењето почнува да недостасува кислород и постепено умира. Се покажа дека во симбиотската врска со ајкулата, лепењето на рибите без напор го протерала воздухот преку сопствените жабри.

Почесто отколку не, стадата на овие суштества се прикачени на стомакот на опасен предатор, кој всушност не го забележува ова и не доживува непријатност. Во внатрешноста на молерот има перки, кои биле модифицирани во текот на еволуцијата без признавање. Сега овој уред личи на хоризонтални ролетни во форма.

Заглавен на желкаКога рибата се движи сама, моторот е во мирна состојба и скоро не издвојува кога гледа во суштеството. Кога животното се приклучува на ајкула, коморите делумно се полнат со кислородна форма помеѓу мазната површина на телото и уредот. Вакуумот ви овозможува да се држите до "господарот" без употреба на мускулен напор. Големи цицачи (ајкули, китови) им е дозволено да бидат на телото на овие суштества, бидејќи тие ги ослободуваат од безрбетните паразити.

Интересни факти за формата на почитување

 • На Мадагаскар, некои луѓе го користат суштеството како жица за кука кога фаќаат желки. Откако мамката е фрлена во водата, таа веднаш се влече во објектот, а рибарите лесно можат да извлечат големо животно во школка.
 • Тестови беа спроведени за да се утврди силата на морон. За време на експериментите со помош на стап беше можно да се крене објект со тежина од 18 кг. За потешки товари, неколку лица се користат заедно. Способноста да се цица на животното е толку голема што ќе се раскине, а не да го ослободи објектот.
 • Името од старогрчки е преведено како "она што запира бродови". Всушност, според историските томови, Марко Антониј во битката кај Кејп Actium не беше во можност да управуваат со својот брод, затоа што многу заглавени, е заглавен на дното, тоа беше тешко да се движат.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Каде есетрата живее и колку години живееКаде есетрата живее и колку години живее
Интересни информации: како делфините спијат и дишат?Интересни информации: како делфините спијат и дишат?
Како рибата изгледа како капка и интересни факти за тоа?Како рибата изгледа како капка и интересни факти за тоа?
Кит е риба или е цицач?Кит е риба или е цицач?
Животен стил на пилани, разлики на риби-пили од ајкули што носат пилониЖивотен стил на пилани, разлики на риби-пили од ајкули што носат пилони
Пинк или река Амазон делфинПинк или река Амазон делфин
Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!
Синиот кит е најголемото животно во светотСиниот кит е најголемото животно во светот
Летечки риба trigla или морски петелЛетечки риба trigla или морски петел
Бодликава ајкула Katran: опис, хранаБодликава ајкула Katran: опис, храна
» » Односот на риба заглавени и големи цицачи
© 2021 ajlota.ru