Милпразон: упатство за употреба за мачки и кучиња

Милпразон таблети - упатства за употребаСекој што има домашно милениче дома треба да се грижи за своето здравје. За да се одржи здравјето на домашни миленици, потребно е спречи паразити. Ако миленичето е постојано дома, тоа не значи дека миленик е безбеден. Јајцата на црви можат да влезат во куќата заедно со улични чевли, слаба вода или храна. Тие се многу цврсти и способни да им наштетат не само на миленичиња, туку и на луѓето. За спречување на хелминти кај домашни животни, се користи Милпразон. Лекот може да се користи и за мачки и за кучиња.

Карактеристики на препаратот

Милпразон е антихелмински средства за орална администрација. Главната активна супстанција е Празиквантел и Милбемицин Оксим. Лекот произведува во 2 вида.

  1. За мачки, до 2 килограми, вклучувајќи мачиња. Содржи "Милбемицин оксим" 4 мг, "Прациквантел" 10 мг. Таблетите се жолти.
  2. За животни повеќе од 2 килограми. Оваа категорија ги вклучува кучињата. Таблетите содржат 16 и 40 mg активни состојки. Има кафеаво-црвена боја.

Помошни се ароми за месо, повидон, микрокристална целулоза, како и лактоза монохидрат, силициум и магнезиум стеарат.

Biconvex таблети, обложени. Спакувани во плускавци од 2 до 4 парчиња. Се препорачува да се чува во затворен пакет, на суво место заштитено од деца на температура до 25 степени.

Правилната состојба на складирање гарантира дека рокот на траење на лекот се чува до 2 години. Мачките и мачките се пропишани со лек за превенција на хелминти.

Апликација за мачки

Милпразон таблети за мачки и кучињаМилпразон се користи за спречување на хелминти еднаш. Во упатството се препорачува да се нахранат таблетите на мачки со мала количина на храна. Ако животното одбие да ја земе пилулата со храна, ќе мора да го присили. Таблета промени во коренот на јазикот и туркање во грлото, со устата на мачката да биде затворен. На мачката отвори устата и не плукаат од пилулата, треба да притиснете на прстите во основата на вилиците, а потоа животното ќе ја отвори устата.

  • Мачките и мачките со тежина до еден килограм треба да дадат 1/2 од таблетата. Животни со тежина до два килограми даваат цела пилула.
  • Од 2 до 4 килограми, се дава еднаш 1/2 од таблетата, наменета за животни повеќе од 2 килограми. Мачки до 8 килограми, доделени цела таблета, наменета за големо животно.

За спречување на хелминти, таблетите се даваат еднаш за третман, лекот се пропишува според индикациите. Пред вакцинација, не заборавајте да превентивно одржување на црви, препорачливо е да се направи ова една недела пред вакцинацијата. Еднократниот внес на лекот Милпразон го штити миленичето до 30 дена.

Несакани ефекти

Милпразон инструкции за употреба кај мачкиМедицинската пракса покажува дека употребата на лекот Милпразон во повеќето случаи не предизвикува несакани ефекти или компликации. Но понекогаш кај животните може да се појави дијареа, повраќање, летаргија и поспаност. Животното може да одбие да јаде. Овие симптоми се најчесто забележани кај мачиња или кај мачки при предозирање на лекот.

Во такви ситуации, симптомите треба да исчезнат еден ден по апликацијата.

Најопасните извори кои содржат хелминти се сурово месо, како и евтината храна за мачки.

Контраиндикации за мачки

За секоја мачка индивидуални контраиндикации, кои се поврзани со толерантноста на лековите. Животните често лесно го толерираат користењето на лекот, но мачиња до 6 недели препорачливо е да не се спроведува превенција. Мачките со тежина до 500 грама исто така не смеат да спроведуваат антихелминтска терапија со Милпразон.

Пред терапијата животното мора да биде целосно здрави, потребно е да се провери состојбата на здравјето, а исто така и да се измери температурата. Препорачливо е да се заштити мачката од одење пред терапијата, како и после неа. Забрането е да се даде лек за мачки кои страдаат од бубрежна инсуфициенција или животно кое има проблеми со црниот дроб. Потребна е претпазливост да се даде на Милпразон на доилки или бремени мачки.

Апликација за кучиња

Милпразон е антихелминтски агенс со широк спектар за мачки и кучињаЗа целите на превенција цистична болест, нематоди, како и други хемински инвазии, Милпразон е пропишан, пакувања за големи животни. Лекот го намалува интензитетот на инфекција на миленичето или целосно лечи, во зависност од ситуацијата.

Се користи за кучиња еднаш за време на хранењето или заради превенција.

За целите на третманот, лекот се пропишува по испитување од ветеринар.

Пресметка на дозата за кучето во табелата.

Тежина на куче во килограми.Милпразон за мали животни.Милпразон за поголеми животни.
0,5-11 2 таблети
1-51 таблета
5-102 таблети1 таблета
10-251 таблета
25-502 таблети
50-753 таблети

Пред спречување Не е потребно да се спроведе гладна исхрана или да даде лаксатив. Кога напаѓаат црви "Angiostrongylus vasorum", лекот се администрира четири пати, со интервал од 7 дена.

Лекот се дава два пати за кучињата погодени од црвите "Thelazia callipaeda" со интервал од 7 дена. Превентивното одржување на дирофиларијаза во неуспешни четвртини се троши во пролет, лето и во есенски периоди.

Несакани ефекти кај кучињата

Милпразон упатство за корисникотСо соодветна усогласеност со дозата, како и со аспектот на лекот, несаканите ефекти обично не се почитуваат. Сепак, некои животни може да имаат чувства на летаргија, треперење и апатија. Кучето може да одбие да јаде, ќе се појави повраќање и дијареа. Во овие ситуации, неопходно е да се прекине терапијата и да се побара медицинска помош.

Кај предозирање, некои кучиња доживуваат депресија, прекумерна саливација, грчеви, треперење на екстремитетите и главата, несигурна прошетка или неможност да одат. Овие симптоми треба да завршат во рок од 24 часа, продолжената манифестација на овие симптоми е причина за контактирање на ветеринари.

Контраиндикации за кучиња

Контраиндикации се зголемена индивидуална чувствителност на животното на било која компонента на лекот. Забрането е да се назначи милпразон на кучиња со изречена оштетена бубрежна и хепатална функција. На кученцата не треба да му се дава лек пред две недели и тежи помалку од 0,5 кг. Со екстремна претпазливост, неопходно е да се препише лекот на доилки или бремени кучиња.

Миленичињата кои страдаат од акутни вирусни заболувања или кои неодамна ги пренеле, исто така, не треба да бидат пропишани профилакса за хелминти. Пред употреба на лекот, животното мора да биде целосно здрави, а исто така да има нормална телесна температура. не дозволувајте милениче да оди пред и по превенцијата, за неколку дена. При секојдневен контакт со препарат со слузницата на очите на животното, потребно е да ги измиете под проточна вода.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Pratel за кучиња: упатство за употребаPratel за кучиња: упатство за употреба
Марфлоксин таблети за кучиња и мачкиМарфлоксин таблети за кучиња и мачки
Asinox Plus за кучиња: инструкции за употребаAsinox Plus за кучиња: инструкции за употреба
Карактеристики на употребата на лактобиофадол за кучињаКарактеристики на употребата на лактобиофадол за кучиња
Milbemax за мачки и кучиња од црви. Инструкции за употребаMilbemax за мачки и кучиња од црви. Инструкции за употреба
Избор на таблети од црви за кучиња и листа на популарни лековиИзбор на таблети од црви за кучиња и листа на популарни лекови
Енроксил: инструкции за употреба во ветеринарната медицинаЕнроксил: инструкции за употреба во ветеринарната медицина
Празицид плус суспензија: инструкции за употребаПразицид плус суспензија: инструкции за употреба
Liarsin за кучиња: инструкции за употребаLiarsin за кучиња: инструкции за употреба
Профендер за мачки: инструкции за употребаПрофендер за мачки: инструкции за употреба
» » Милпразон: упатство за употреба за мачки и кучиња
© 2021 ajlota.ru