Брановидни папагали: колку години живеат во природата и дома

Како да се нахрани брановидни папагалиВо брановиден папагал дома не е невообичаено во нашево време. Бран папагали се многу популарни во миленичиња продавници и птици пазари. Но, колку живеат брановидни папагали? За да се одговори на ова прашање, мора да се има на ум дека очекуваниот животен век на повлажниот папагал дома е под влијание на различни фактори.

Важноста на овие фактори не може да се потцени. Со соодветна грижа и добро одржување дома, во согласност со сите стандарди за хранење и нега, брановидниот папагал може да живее многу години и да се чувствува добро. Во исто време, ако се погледне колку живи папагали во дивината, во неповолни временски и климатски услови, не се знае колку години се водат оваа прилично комплицирани кај живината. Можно е дека во неповолни услови на дива природа брановидниот папагал нема да трае една година (две години). Значи во овој поглед, очекуваниот животен век - концептот на роднина.

Колку години живеат брановидни папагали дома

Како знаеш колку живеат папагали живеат дома? Незнаејќи ги условите во кои живее брановиден папагал, невозможно е да се предвиди нејзиниот животен век. Тешко е да се каже колку многу брановидни папагали живеат, не знаејќи ја ситуацијата во која оваа живина го поминува својот секојдневен живот. Проценување на очекуваниот животен век брановиден папагал дома, неопходно е да се разгледаат следниве важни фактори:

Детерминанти

  • Колку живи папагалиПравилната диететска организација има одлучувачко влијание врз животниот век на птиците во заробеништво. Птиците што јадат избалансиран и редовно јадат витамински и минерални додатоци најверојатно ќе живеат неколку години подолго од оние кои имаат лоша исхрана;
  • Од нивото на физичка активност зависи и од тоа колку години ќе живее брановиден папагал. Со цел животниот век на пернат пријатели да трае најмалку една или две години, папагалот треба да се движи колку што е во ред. Папагалот, кои периодично се прислушувани од кафезот да лета низ собата, живее неколку години подолго од својот "пријател" не добие како многу позитивни емоции како што тоа добива popugay- "спортист".
  • Здравите папагали сигурно ќе живеат уште неколку години повеќе од нивните болни браќа. Еден болен папагал може веднаш да се препознае со избледен изглед, досадна боја на пердуви, слаб апетит и општа летаргија. Не се препорачува да се купат такви птици на птичји пазари. Можеби тие ќе живеат неколку години, но тие ќе мора да се збркаат околу онолку долго колку што е потребно додека не се целосно обновени.
  • Животот на папагалите, како и многу други птици, често се намалува поради паразити и скриени инфекции. Затоа, новооткриеното милениче прво мора да го покаже ветеринарот. Покрај медицинската помош, ветеринарот никогаш нема да одбие да го изрази своето мислење за тоа колку години оваа личност треба да живее.

Како да се зголеми очекуваниот животен век на брановидни папагали дома

Со цел да се да го зголеми очекуваниот животен век брановидни папагали дома, неопходно е да се обезбедат папагали со животни услови кои се блиски до природни:

  • Како да се грижи за брановиден папагалПтицата треба да живее во пространа кафез;
  • Брановидниот папагал ќе живее долго ако постојано добива позитивни емоции. Еден од најмоќните извори на позитивни емоции за луѓето и за многуте животни (птици) е комуникацијата. Можеби со фактот дека паракетите, кои имаат двојка, живеат во заробеништво многу подолго од папагалите кои живеат сами во кафез. Единствен исклучок од ова правило се птиците кои добро зборуваат и редовно комуницираат со домаќинот. Таквите поединци, по правило, живеат долго.
  • Присуството или отсуството на стрес има клучно влијание врз очекуваниот животен век на брановидни папагали дома. Така, на пример, ако мачката го фати кафезот на месо, птицата неизбежно страда од нервна напнатост. Нанадвор, ова може да биде незабележливо, сепак, одредено ниво на стрес има негативно влијание врз животниот век на птиците.
  • Исто така, на животниот век на брановидни папагали се карактеристики на претходната содржина. На пример, сосема е можно птицата купена од рацете на пазарот да претрпи лошо постапување со претходниот сопственик. Таквите работи не минуваат без трага, и неизбежно го скратуваат очекуваниот животен век.
  • Влијае на очекуваното траење на животот и правилната исхрана. Ако птицата добива храна во исто време, таа придонесува кон формирање на условени рефлекс кон храната и нормализација на варењето.

Некои повеќе корисни совети за заштита на папагалот

Го намалува очекуваното траење на животот со употреба на неправилна храна за време на хранење птици. Обидувајќи се да се поглезите нивните миленичиња, сопствениците на папагали се често ги хранат повеќето несоодветни храна: бонбони, чоколади, колбаси, печени семки од сончоглед и кикиритки. Сето ова, се разбира, како птици, но во исто време значително го намалува нивниот животен век.

Ако сопственикот сака пернат пријател да живее многу години, потребно е внимателно да се почитуваат основните правила за грижа за буџетот. Инаку, ризикот од значително намалување на животниот век на миленичето е значаен. Соодветната грижа, напротив, значително го продолжува животот.

Брановиден папагал дома: практични препораки

Што влијае врз животниот век на папагалотЗа да budgie многу години радост да биде домаќин на нивните светли пердуви и весели twittering, неопходно е, како прво, да се избере папагал во пазарот на домашно милениче или во продавница за миленичиња (втората опција се препорачува), и второ, да се усогласат со важни практични насоки op нега пернат милениче.

Неопходно е да се следи, така што милениче е правилен режим на ден: хранење на часовникот, избегнување на непотребни и нездрави грицки со маса на мајсторот, соодветната возраст op спиење и будност, избегнување на замор кревка птици.

Добро е, кога буџетот не живее сам, туку во парови. Овие симпатични птици со голема тешкотија издржуваат осаменост. Ако не постои можност да се здобијат со друг папагал, сопственикот треба да комуницира со неговата сакана птица дневно, по можност во исто време. Комуникацијата треба да се одвива во мирен, нежен клуч. Ако папагалот одлучи да се хулигализира, Во никој случај не може да го обвинуваат пернат миленичиња, можете само тивко, нежно го укоруваат "Аи-yai-Yai, Боже (Kesha, Аркадиј), срам да ви е!". Строго е забрането да се вика кај птиците и да ги тепа, бидејќи нервниот систем на буџети е многу ранлив и чувствителен на надворешни влијанија.

Со цел да живее подолго, параперот мора да биде чист. Потребно е редовно да се мие кафезот, да се отстранат остатоците од добиточната храна, исто така не е лошо да се стави во кафез контејнер со песок. Брановидни пакети се многу убави за "пливање" во чист песок. Ова има најмногу корисен ефект врз состојбата на перјето, како и на расположението на миленичето, и затоа го зголемува очекуваниот животен век.

Животниот век на брановидни папагалиНеопходно е да се обидат да избегнат ситуации што можат да доведат до повреди на папагалот. Така, на пример, во кафез не треба да има остри агли, контактот со кој може да му наштети на папагалот. Ако сопственикот овозможува на другите пернат летаат низ собата, мора внимателно да се следат за да се папагал се урна во една чаша или дрвени површини, како и за фактот дека тој не се јаде ништо со мала употреба во храна. Ако папагалот е надвор од ќелијата, не можете да го оставите без надзор за момент. Треба да се запомни дека било каква повреда во домашно милениче е многу полесно да се спречи отколку да се лекува.

Брановидни папагали се многу интересни птици. За да можат да живеат долг и среќен живот до сопственикот, сите препораки за грижа и исхрана мора строго да се почитуваат. Птицата треба да создаде посебни услови за долг живот. Ако правилно се грижите за миленичето и ги следите сите препораки за урамнотежена исхрана, очекуваниот животен век на буџетот ќе биде доволно долг. Најважно е да го следите вашето здравје домашно милениче и да избегнете повреди и болести. Ова е најважно кога се грижите за овие шармантни птици.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Црвена и шарена розела: како да го скроти папагалотЦрвена и шарена розела: како да го скроти папагалот
Што попупат јадат домаШто попупат јадат дома
Како да се утврди возраста на брановиден папагал: што да баратеКако да се утврди возраста на брановиден папагал: што да барате
Како да се грижи за брановиден папагал домаКако да се грижи за брановиден папагал дома
Како да научиме зборува за брановиден папагалКако да научиме зборува за брановиден папагал
Како да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчињаКако да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчиња
Како да се обучи брановиден папагалКако да се обучи брановиден папагал
Како да се одреди полот на брановиден папагалКако да се одреди полот на брановиден папагал
Папагалот е алчен или африкански сив папагалПапагалот е алчен или африкански сив папагал
Колку години губат живи во различни условиКолку години губат живи во различни услови
» » Брановидни папагали: колку години живеат во природата и дома
© 2021 ajlota.ru