Видови ајкули: опис на класи и сорти

Ајкула белаАјкулата е сериозен предатор што ги населува водите на светските океани. Нејзиното вистинско појавување е формирано во периодот Јура, кога диносаурусите сѐ уште живееле на Земјата. Тоа е, може да се замисли само колку е древно ова мистериозно суштество. Најинтересните и најчестите видови ајкули ќе бидат подетално разгледани подолу.

Ајкула и нејзините карактеристики

Науката ги припишува овие застрашувачки морски предатори на класата на рскавични риби, типот на хордата и т.н. уредни "ајкули". На руско, самото име "ајкула" доаѓало од Скандинавија во античко време, кога Викинзите го нарекувале зборот Хакал риба во целина. Во суштина, тие живеат во тела со солена вода, но постојат и некои видови кои живеат тивко во свежа вода.

Карактеристиките на изгледот и структурата се следните:

 • мали видови (тие се нарекуваат и дното) растат до максимум 20 см во должина, додека големите (на пример, кит) достигнуваат 20 м во должина, а нивната тежина може да биде околу 34 тони;
 • Скелетот нема коски, туку е комплетно составен од ткиво на грозје;
 • телото има рационална форма;
 • кожата е покриена со скали и ги подигнува издигнувањата.

Патем, скалите на кожата на ајкулата се многу густи и силни. Многу научници велат дека со сила тие не се инфериорни во однос на забите на овој вода предатор.

Како и секоја друга риба, ајкулата има жабри, тие се пред пекторалните перки. Овие предатори имаат многу низок крвен притисок, затоа, со цел да се одржи тонот на крвта, тие мора постојано да остануваат во движење. Сепак, некои видови на овие предатори можат да се чувствуваат одлично да лежат на дното на езерцето и да пумпаат вода преку жабри.

Карактеристики

Она што ја разликува ајкулата од сите други риби е отсуството на пливачки мочен меур. Се заменува со огромен црн дроб, кој зема 1/3 од вкупната телесна тежина на овој предатор. Освен тоа, перки и мала густина на ткивото на крцкалото се одговорни за пловни навики тука.

Интересна ситуација е со дигестивниот систем на овие предатори. Нејзиниот стомак е многу еластичен, па таа може да апсорбира голема количина на храна, но во исто време, нема доволно гастричен сок за да се вари, а потоа предатор го прави следново: таа го врти својот стомак внатре и се ослободува од вишокот на храна. Стомакот воопшто не страда од такви дејства.

Островот на ајкулите го надминува човекот за 10 пати, а во нивното внатрешно уво тие се способни да фатат infrasounds и ниска чистота.

Многу развиени во овие предатори и чувство на мирис: не мирисаат само во водата, туку и во воздухот. Многу остро чувствуваат мирис на крв, згора на тоа, ако оваа многу крв е многу мала. Односот е 1: 1.000.000, што е еднакво на лажичка лажичка крв разредена во базенот.

Ајкулата плива прилично бавно - само околу 5-8 km / h. Но, ако предатор го следи плен, тогаш неговата брзина може да се развие и до 20 км / ч. Топлокрвни видови (бели или мако) можат да пливаат со брзина од 50 км / ч.

Очекуваниот животен век на овие предатори зависи од видот: некои видови живеат околу 30 години, а други (на пример, кит, поларен и песок) можат да живеат повеќе од 100 години.

Заби и нивната структура

Сите видови на ајкули имаат многу остри, конусни облици на заби, самата структура на вилицата ќе зависи од конкретната сорта. Во принцип, овој предатор е во состојба лесно да го сфати месото на својот плен. На пример, класа како што се сиви ајкули, Има рамни триаголни заби, со што таа лесно го крши месото од пленот.

Кит ајкулаТаков поглед како Кит ајкула, се храни на планктон, па големината на забите не надминува 5 мм, сепак, бројот на нив може да достигне неколку илјади. A рогана ајкула се храни на дното на храната, така што структурата на вилицата е сосема поинаква: предните заби се мали, а задни заби се големи, ја пресекуваат храната од нив.

Сите видови на овие предатори имаат различен број на заби:

 • чешел-заби - 4 реда на горниот и 6 редови на пониски (приближно 180-220 заби);
 • бел тигар - долна вилица во 5-6 редови (околу 280-300 заби);
 • platoschennye - од 20 до 28 серија, сите заби околу 400 парчиња;
 • кит - околу 14000 заби.

Живеалиште и хранење на ајкули

Овие огромни предатори живеат во целиот свет океан, односно можат да се најдат во водите на секое море, било кој океан. Во основа, тие преферираат да живеат во екваторијални и во близина на екваторијални води, во крајбрежните води, а исто така и во гребени.

Џуџеста ајкулаПатем, тапи и сиви ајкули се чувствуваат добро не само во солена, туку и во свежа вода, па затоа честопати пливаат во реките.

Максималната длабочина на која предаторот може да плива е околу 2000 метри, но понекогаш може да се намали до 3000 метри.

Храната тука исто така зависи од живеалиштето, но најчесто овие предаторски риби се хранат со планктон и други видови риби, а оние што живеат на дното јадат ракови и други ракови. Ако разгледаме подетално, тогаш храна следново:

 • бели лови за цицачи и цицачи;
 • Поголем, кит, гигант - храна се состои од планктони и мали риби;
 • тигар - јаде сè.

Видови ајкули

Како што споменавме порано, светот знае голем број видови на овие морски предатори, кои се поделени на 8 нарачки, што значи околу 450 видови. За какви ајкули се, ќе се рече подолу:

 • Ајкулаајкула-чекан - Муцката на овој вид наликува на чекан чијашто предна маргина е речиси исправена. Овој предатор живее во водите на Атлантскиот, Пацифичкиот и Индискиот океан, како и во Медитеранот и Карипското Море;
 • свила - Познат како широкоаголен ајкула, има темна боја на сиви, кафеави, кафеави нијанси кои бледнеат со возраста. Скалите се многу мали, практично се невидливи. Населува водите на Медитеранот и Црвеното Море, а исто така може да се најде и во екваторијалните води на светските океани;
 • тигар - се однесува на најчестите видови ајкули. Стомакот е светло жолто или бело, а грбот е покриен со ленти слични на бојата на тигарот (од кој, всушност, е и името на видот). Населува на брегот на САД, Јапонија, Австралија, Нов Зеланд, Африка, Индија;
 • бик-ајкула (исто така познат како tupory) е еден од најопасните и агресивни видови. Муцката на овој предатор е масивна, кратка, малку замачкана. Бојата на стомакот е бела, а остатокот од телото е сива боја. Живее во тропски и суптропски ширини, може да живее и во солена и свежа вода;
 • сина или сина ајкула - исто така се однесува на најчестите видови на земјата. Посебни карактеристики се тенки и издолжени телото на сина боја, како и долги перки на градите. Овој предатор живее во тропските и умерените води на светските океани;
 • тесна ајкула (исто така се нарекува и кинески бик и рогови со тесен рог) - прилично невообичаен изглед со интересен изглед. Овој предатор е обоен светло-кафеав и има широки темни ленти низ телото. Населува на брегот на Јапонија, Кина, Индонезија и Австралија;
 • шлем-ајкула - Редок вид што може да се најде само покрај брегот на Австралија. Бојата на оваа риба е кафена, има темни дамки насекаде низ телото. Кожата е покриена со крупни големи заби;
 • Африканска рогаста ајкула - се однесува на мали видови, нејзината должина не е повеќе од 50 см. Бојата е црвено-кафеава, мали бели точки се расфрлани низ целото тело. Таквата ајкула ги населува бреговите на Сомалија, Јемен и Мозамбик;
 • Плакатен ајкулаплитка ајкула - се разликува по својот прилично непривлечен изглед, има широка уста со необични мали заби, мали перки и долга кафеава телото. Самото тело може да се криви како змија, што овозможува да невидливо го напаѓа жртвата. Живее насекаде од брегот на Норвешка до брегот на Тајван и Калифорнија;
 • ајкула од седум ајкули -Агресивен предатор, но во исто време сосема безбеден за луѓето. Името зборува за себе: овие поединци имаат голем број на отвори на жаби на секоја страна. Телото е тенка, силно се стеснува во каудалниот дел, очите се големи. Бојата варира од светло-кафеава до маслинка. Се случува надвор од брегот на Куба и Чиле, како и во Австралија;
 • гигант ајкула - има импресивни димензии до 15 метри во должина, но е сосема безбеден за луѓето. Има сиво-кафеава боја и мали точки. Обичаи на Пацификот, Атлантскиот океан, а исто така и во северните и медитеранските мориња;
 • ајкула харинга - најбрз во светот, се однесува на харинга бела ајкула. Честа појава, нејзиниот изглед е препознатлив, има светло сива боја на кожата, телото наликува на обликот на голема харинга. Нејзиното месо се смета за вкусно. Живее во топла вода низ целиот свет.

Како се одгледуваат ајкулите?

Главната карактеристика на овие предатори е многу долго сексуално созревање: женката може само да произведува потомство до 10-тата година од животот, а некои видови дури и во 30-40 години од животот.

Во зависност од видот, овие предатори поинаку го носат потомството:

 • поставување на јајца;
 • производство на јајца;
 • живородено раѓање.

Инкубациониот период исто така трае зависно од видот: околу неколку месеци до 2 години.

Поставете ги овие грабливи риби во просек од 2 до 12 јајца, покриени со две школки: првиот протеин, а вториот - рог-како, заштитни. Кога бебе ајкула се отвора, тој веднаш почнува да живее независен живот без учество на нејзината мајка.

Интересен факт: научниците постојано забележале случаи на партеногенеза кај ајкулите што живеат во заробеништво: тие може да се оплодуваат без учество на машки поединец.

Инаку работи треба ovoviviparous: прво младите отворот во утробата и извесно време живеат таму, хранејќи се неоплодени јајца и едни со други, како резултат на тоа, светлината се појавува многу жилав бебе (ретко две).

Опасност за луѓето

Најчесто, ајкулите ги напаѓаат луѓето во водите на океаните. Најголем број од таквите случаи се забележани на брегот на САД, Бразил, Јужна Африка, Нов Зеланд и Австралија. Се сметаат за многу опасни подрачја во Африка, како што се Гана, Мозамбик, Танзанија.

Долга крилеста ајкулаМногумина веруваат дека ајкулата е најстрашното монструозното во вода кое напаѓа личност во секоја прилика. Всушност, сите овие шпекулации се значително претерани под влијание на фантастичните филмови: од сите достапни 450 видови Само 4 од нив се опасни за луѓето:

 • тигар;
 • бела;
 • долги крилести;
 • ајкула бик.

Патем, мислењето дека ајкулата го сака човечкото месо не е ништо друго туку друг мит. Несомнено, таков предатор на гореспоменатите 4 видови може да нападне, но по гризењето на некои човечки месо, тоа ќе го исплукаат, бидејќи во таква "храна" нема употреба од енергетската гледна точка.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Животен стил на пилани, разлики на риби-пили од ајкули што носат пилониЖивотен стил на пилани, разлики на риби-пили од ајкули што носат пилони
Аквариум ајкула catfang pangasiusАквариум ајкула catfang pangasius
Најопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкулиНајопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкули
Ајкула маст: штета и корист на производот, примена карактеристикиАјкула маст: штета и корист на производот, примена карактеристики
Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!
Морски видови на риба: опис и карактеристикиМорски видови на риба: опис и карактеристики
Ајкула мако - најбрзата ајкула во светотАјкула мако - најбрзата ајкула во светот
Услови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балуУслови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балу
Бодликава ајкула Katran: опис, хранаБодликава ајкула Katran: опис, храна
Кратка бодликава бодликава ајкула: опис и живеалиште на рибаКратка бодликава бодликава ајкула: опис и живеалиште на риба
» » Видови ајкули: опис на класи и сорти
© 2021 ajlota.ru