Пелагична поголема ајкула: историја на видот и модерноста

Пелагична голема ајкула: дали е опасно за луѓетоPelagic Bigmouth ајкула е единствениот претставник на неговото семејство, исклучително редок вид, од кои многу малку е познато за однесувањето и живеалиштето. Најголемата ајкула е исклучително извонредна исхрана, живеалиште за длабока вода и огромен научен потенцијал. Мал број на идентификувани примероци дадоа само мал дел од тезите за особеностите на животот на ова животно, megamouth ајкула останува слабо познати видови, туку затоа што не помалку интересна.

Од каде доаѓа ова име?

Пелагичната големата ајкула е честа насекаде низ светотГолемата ајкула, според неколку постоечки документирани податоци, изгледа како мешавина на кит и претставник на ајкула. Неговото презиме, во кое ова животно е единствениот претставник, доби за огромната уста која е неопходна ингестија на водни маси. Таквата индивидуа е една од трите подвидови кои не водат активен предаторски живот. Заедно со тигарот и џиновските ајкули, ова животно "издишува" мали ракови од водата.

Префиксот "пелагичен" во форма на овие поединци значи дека живеат подалеку од континенталниот гребен на длабочина од над 100 метри. Претставниците на ова семејство припаѓаат на океанските риби и претпочитаат топла вода, на пример, на Хаваи и Калифорнија. Ајкулата на фанатикот е исклучително ретка и е единствениот претставник на неговото семејство.

Прикажи историја

Првиот документарен доказ за постоење на пелагичен китови на ајкули е датиран во 1976 година. Податоците се екстремно ретки, бидејќи во светот има едвај 100 поединци од ова семејство. На располагање на научниците имало само неколку животни, структурата на организмите кои станаа предмет за неколку научни трудови посветени на овој подвид.

Првиот претставник на семејството беше откриен на 15 ноември 1976 година во Хаваи, неговата должина достигна 4,46 метри. На прво на животните беше донесена за уште еден претставник на ајкула - ајкула тигар, а има случаи кога largemouth ајкула меша со кит убиец, како боите на две животни е слична.

Карактеристики на структурата на телото

Просечната големина на пеликан големата ајкула е околу 4,5 метри, максималната должина е 5,7 метри. Телото е кафеава, поретко сива во боја, ткивата се полни со вода, како и кај другите претставници на ајкула, скелетот се состои од мека `рскавица. Овој претставник, исто така, има потреба од постојано движење, инаку поединецот едноставно ќе се удави. Забите не се наменети за активна предаденост, носот е тап. Карактерот на рибата е крајно мирен, однесувањето е бавно.

Хабитат

Пелагична висока ајкулаPelagic bigmouth ајкула припаѓа на класата на длабоко морето риба, неговото живеалиште на длабочина до 500 метри. Сепак, максималната регистрирана длабочина на оваа риба е околу 2500 метри. Бојата и импресивните димензии служат предупредување за можни предатори, затоа што нема ајкули за заштита на овој вид ајкула. За да бараат храна, поединците можат да мигрираат, но претпочитаат тропски и суптропски води.

Карактеристиките на репродукцијата на овој вид се непознати, сосема е логично да се претпостави дека овој процес се случува на сличен начин, како и во џиновска ајкула. За разлика од китовите што пасивно ја филтрираат водата преку мустаќи, ајкула со големина произведува голтање движења на секои неколку минути. Дали рибата е во состојба да лови е непозната, во моментот основа на нејзината исхрана е призната планктон, кој се состои од мали ракови и медуза.

Навики

Пелагичната голема ајкула го поминува најголемиот дел од својот живот во движење. Во текот на ноќта, поединецот од овој вид не потонува повеќе од 15 метри, додека во текот на денот бара планктон на длабочина од повеќе од 150 метри. Миграцијата во водата главно се должи на движењето на планктонот, за што е исто така карактеристично промена на дислокација во зависност од спиењето или будењето на предаторите. Научниците признаваат дека претходно големата ајкула била дното, што е, живеело во непосредна близина на дното, што беше причина за задоцнето откривање на поединци од страна на луѓето.

Природни предатори и непријатели на големата ајкула

Како што споменавме погоре, има неколку природни предатори кај големи ајкули, што првенствено се должи на огромната големина на поединецот. Сепак, некои видови предатори се уште ги ловат овие животни, имено:

  • камен ограда;
  • сперматозоиди;
  • друга ајкула.

Предатори ја користат бавноста на ајкулата и едноставно отстрануваат делови од месо од нејзиното тело, толку многу животни постојат лузни на телото. На муцката, забележаните поединци, исто така, имаа траги од судир со рампи и медуза. Тоа е тешко директен напад, а самоодбрана, бидејќи ластовичката проголта огромни количини на вода, во обид да го филтрира крил.

Брошура од ајкула: дали е опасно за луѓето?

Пелагична поголема ајкула: историја на видот и модерностаОвој пелагичен поглед е практично безопасен за луѓето и може да предизвика штета на нуркачите, кои со невнимание ќе бидат во непосредна близина на устата на овој гигант. Во други аспекти, ајкула мирен и добродушен темперамент. За возврат, степенот на влијание на антропогените фактори врз овој вид ајкула е непознат, сосема е можно оваа пеликанска форма на ајкула да бара заштита.

Хероината на митови и легенди

Пелагичната големата ајкула многу може да стане прогенитор на бројни митови за морски чудовишта, неколку фактори говорат за тоа одеднаш:

  • одличен изглед, вклучувајќи огромна вилица;
  • големи димензии;
  • сличност со кит;
  • живеалиште на длабока вода.

Како и во случај на џиновска лигњи, пелагичната ајкула од височина може да послужи како место за размножување појавата на разни митови, посветен на огромен океански риба, способен да го проголта бродот. Овој подвид се обидува да избегне контакт со луѓето.

Вреди да се забележи дека повеќето претставници на ова семејство веќе се пронајдени мртви. Последните евидентиран случај на контакт со лица од овој подвид - во 2015 година, открија остатоци високо ценети музеи, така ни овозможи да учат на навиките на најголемиот претставници длабоко вода на подвидови. Во меѓувреме, жртвите largemouth ајкула не само на грабежи, но, исто така, риболов, бидејќи нивното месо е високо ценети во неколку светски кујни.

Некои научници тврдат дека е потребно да се вклучат овој поединец во листа на видови кои се на работ на истребување, и да се забрани големи риболов на ајкули. Сепак, откриени податоци не се доволни да се направи заклучок во врска со тековната позиција на видови и број на лица. Последниот заведен број претставници largemouth семејство е 102 лица, што е несразмерно мала во споредба со другите членови на видови.

Постои мислење дека големите ајкули ќе бидат вклучени во бројот на видови кои ќе исчезнат во следната деценија поради антропогеното загадување на водата. Сепак, премногу е рано да се извлечат заклучоци за иднината на овие лица.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Аквариум ајкула catfang pangasiusАквариум ајкула catfang pangasius
Најопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкулиНајопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкули
Ајкула маст: штета и корист на производот, примена карактеристикиАјкула маст: штета и корист на производот, примена карактеристики
Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!
Ајкула мако - најбрзата ајкула во светотАјкула мако - најбрзата ајкула во светот
`Море ѓавол`: риболов животниот циклус на длабоко морето рибар`Море ѓавол`: риболов животниот циклус на длабоко морето рибар
Која е разликата помеѓу офталмолог и офталмолог?Која е разликата помеѓу офталмолог и офталмолог?
Зошто ајкула сон и како да се толкува во книга за соништа?Зошто ајкула сон и како да се толкува во книга за соништа?
Риба-топка која може да се надува: живеалиштеРиба-топка која може да се надува: живеалиште
Услови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балуУслови за одржување и репродукција на аквариумски риби од ајкули балу
» » Пелагична поголема ајкула: историја на видот и модерноста
© 2021 ajlota.ru