Колку папагали на macaw и cockatoos живеат

Очекувано траење на животот на папагалотСекој сопственик на пернат пријател прашува колку папагали живеат. Кога луѓето се заинтересирани за при купување од одгледувачи или продавачи на домашно милениче продавница живот на одреден тип, најчесто се слушне одговор е максималната граница на возраст, кој беше во можност да ја премине папагал - рекорд.

Но, можноста дека вашето домашно милениче може да живее толку многу е занемарлива, па оваа информација не е од корист. За да разберете колку навистина може да живее вашата птица, треба да се фокусирате на просечни индикатори, но не и до максимум.

Говорејќи за животниот век на папагалите дома, вреди да се обрне внимание на тоа дали тие умираат со природна смрт или под влијание на сите фактори немаат можност да живеат до старост. Нема официјални статистички податоци кои би можеле да дадат одговор на овие прашања. Но, ако почнеме од проблемите со кои сопствениците на птици се свртуваат кон ветеринари и форуми на орнитолозите, се извлекуваат многу тажни заклучоци.

Повеќето домашни папагали умираат на неприродна смрт, но поради невнимание и глупост на нивните сопственици. Најчести причини за прерана смрт на домашни животни се:

  • Колку живи папагалиНегрижа на сопствениците. На пример, папагалот полетал низ прозорецот и бил изгубен, колвал електрична жица и умрел од сегашниот шок, бил јаден или искинал на парчиња од други домашни животни.
  • За време на летот се урна во ѕид или огледало (најчесто папагалите страдаат од проѕирни стаклени површини) и се урнаа.
  • Тој доживеа сериозна повреда.
  • Сопствениците претходно се свртеле кон ветеринарот и започнале долгооснована болест.
  • Папагалот бил убиен поради недостаток на соодветна грижа (несоодветно одржување, лоша исхрана).

Од сето погоре, можете да го извлечете следниов заклучок: ако сте купиле папагал и сакате вашето домашно милениче да живее долго и среќен живот, не го убивајте пред време.

За да му се даде пердув можност да умре со својата смрт, неопходно е да се пристапи одговорно на неговото одржување и грижа за него.

Колку години живеат папагали

Очекуваниот животен век на папагалите варира од петнаесет до сто години. Колку долго вашето домашно милениче ќе живее зависи од многу фактори, на пример:

  • Од видовите кон кои припаѓа птицата.
  • Од условите на притвор.
  • Од живеалиштето.
  • Од нејзината големина.
  • За состојбата на здравјето и предиспозицијата кон болести.

Како птици, овие птици по правило живеат многу подолго отколку во нивната природна средина. Исто така, големи птици, на пример, macaws и cockatoos, умираат подоцна од мали видови.

Ако сакате вашиот папагал се чувствуваат добро и може да ве воодушеви со своето присуство за годините што доаѓаат, бидете сигурни дека ќе го обезбеди добра заштита на, и тоа: пространа куќа, здрава и балансирана исхрана, секојдневна комуникација и прошетка летови на станот, како и верниците светлосни и температурни услови.

Што друго влијае врз животниот век на папагалите

Како да се грижите за големи папагалиПапагалите се многу друштвени и социјални суштества. Во нивната природна средина, тие секогаш живеат заедно со своите роднини во големи стада. Затоа, ако имате само еден претставник на овој вид, тој може да страда од недостаток на комуникација. Ако веќе сте го прикриете вашето домашно милениче, тогаш тој мисли дека сте дел од неговиот пакет, семејство, и затоа тој само му треба вербален и емотивен контакт со вас.

Дури и ако имате блокада на работа и ретко се враќате дома поради неуредни обврски и дела, не заборавајте да му дадете на својот папагал малку внимание. Десет минути на комуникација два или три пати на ден ќе биде доволно за да се осигура дека пердувното милениче не се чувствува непотребно и заборавено.

Ако вашето домашно милениче е лишено од сето внимание и комуникација, тоа ќе го доведе во состојба на депресија и значително го скрати животниот век на миленичето.

Колку мали папагали живеат

Грижа за мали папагалиНајпопуларните пердувести миленичиња се, се разбира, брановидни папагали. Тие не бараат посебна грижа и му даваат на сопственикот многу позитивни моменти. Брановидни миленичиња се многу пријателски и друштвени птици. Лесно е да се скротат и со задоволство го повторуваат сопственикот на зборовите и дури и сугестиите.

Бранови папагали се еден од најучебните кај домашни птици. Ако потрошите многу малку време и работите со својата птица, тогаш за кратко време може да совладате некои не многу комплицирани трикови (на пример, да ги соберат расфрланите совпаѓања назад во пакетот).

Просечен животен век на брановидни папагали е околу петнаесет години. Имаше случаи кога, со соодветна грижа и исхрана, брановидни миленици преживеале до дваесет и повеќе години.

Лори и папаринските папагали живеат исто колку и нивните бранови со бранови.

Во заробеништво, љубители на папагали кои можат да живеат околу десет до дванаесет години. Со соодветно одржување и грижа, како и одговорен пристап кон соодносот на таквиот милениче, можете да му дадете уште неколку години од животот. На пример, неразделни луѓе кои немаат здравствени проблеми и недостаток на внимание и комуникација, често живеат до петнаесет до дваесет години.

Меѓу малите видови, исто така, има долг црн дроб - тоа е арати. Во природната средина, тие можат да живеат и до четириесет години, освен ако, се разбира, немаат проблеми во потрагата по храна и не паѓаат во канџите на предаторот.

И тука, животен век на посрамотување дома Воопшто не импресивен. Во заробеништво, овие папагали можат да преживеат само до петнаесет или дваесет години.

Колку просечни папагали живеат

Папагали со средна големина ве молиме нивните сопственици за дваесет до триесет години. На пример, сина глави папагали можат да живеат повеќе од триесет години, а петлите се омилени птици на многу следбеници на пернат миленичиња, деветнаесет до дваесет.

Jaco, поради нивната големина, се класифицирани како просечни папагали, иако нивната интелигенција е на исто ниво како и кај големите видови. Во заробеништво и дома, овие птици живеат дваесет и пет до триесет години, а некои живеат во сите педесет. При садење таков папагал, вреди да се има на ум дека им е потребна поголема комуникација и внимание повеќе од сите други видови на папагали во комбинација. Ако таква птица се чувствува напуштена и осамена, почнува да ја раскинува пердувната покривка, во голема мера ја чешла и ранува кожата. Во повеќето случаи, по таквото самоизвршување, тие умираат од вируси и бактерии фатени во крвта.

Друг вид на средни претставници на ова семејство - долго-опасан папагали. Животот на овие суштества не е многу голем, само седумнаесет до осумнаесет години.

Колку живеат големи папагали

Колку години живеат папагалиГолеми видови на папагали во споредба со помалите птици може да се смета за долг црн дроб. Ако одлучите да се здобиете со такво милениче, тогаш бидете подготвени за фактот дека ќе го поминат целиот свој живот. Ако поради некоја причина треба да му подарите или да го продадете пердувното милениче на другите луѓе, тогаш за него тоа ќе биде голем стрес. Промена на престојот е стресна ситуација за папагалот, а губењето на сопственикот и појавата на нов може да предизвикаат депресија или дури и да доведат до смрт на птица.

Просечен животен век на макапапатот е околу триесет и педесет години, но има случаи кога птиците од овој вид живееле многу подолго. Домашното милениче на Зоолошката градина во Копенхаген живееше четириесет и три години, а во зоолошката градина во Лондон живееше една мака која преживеала четириесет и шест години.

Во 1950 година папагалот Кеа влезе во зоолошката градина во Антверпен (Белгија). На возраст од четириесет и осум години тој стана помалку активен и сакаше да се одмори, наместо да лета и да комуницира со своите браќа. Вработените во зоолошката градина одлучиле да го пренесат долгиот црн дроб во посебно куќиште, во кое тој успеал да живее уште неколку години пред да умре.

Колку Амазонци живеат

Просечен животен век на Амазон е педесет години. Затоа, нема причина да бидете изненадени кога во било кој медиум има информации за долгогодишниот Амазон, кој го одбележа својот седумдесетти роденден.

Но, колку и да е природата ги мери овие прекрасни птици, Амазоните, како и сите живи суштества, имаат свои слаби точки. Значи, причината зошто овој вид на папагали најчесто не живее до старост е дебелината. Поради недостаток на вежбање и несоодветно избалансирана исхрана, Амазоните можат да добијат тежина во текот на првите дваесет години од животот, што на крајот води кон дебелина и смрт.

Со цел да се спречи брзата смрт на таков милениче, треба да му ги дадете на Амазон просторната куќиште во кое може да лета и добро осмислената исхрана.

Колку живеат какадусите

Колку долго живее cockatooВо заробеништво какаду кои можат да живеат повеќе од четириесет или педесет години. Мокаканскиот какаду, зоолошката градина во Сан Диего, живеел речиси седумдесет и пет години. Во зоолошката градина тој бил предаден на четиригодишна возраст во 1925 година, каде што птицата живеела до неговата смрт, починала од старост во 1990 година.

Животниот век на eclectus е ист како и кај какадусот.

За да го продолжите животот на пернат милениче, консултирајте се со одгледувач и ветеринар. Тие ќе можат да ви кажат како правилно да одржуваат таков милениче и да помогнат да се развие соодветна диета за вашиот папагал.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Црвена и шарена розела: како да го скроти папагалотЦрвена и шарена розела: како да го скроти папагалот
Како да се утврди возраста на брановиден папагал: што да баратеКако да се утврди возраста на брановиден папагал: што да барате
Како да се грижи за брановиден папагал домаКако да се грижи за брановиден папагал дома
Како да научиме зборува за брановиден папагалКако да научиме зборува за брановиден папагал
Како да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчињаКако да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчиња
Како да се обучи брановиден папагалКако да се обучи брановиден папагал
Како да се одреди полот на брановиден папагалКако да се одреди полот на брановиден папагал
Папагалот Cockatoo: Прекрасна птица, придружник и пријателПапагалот Cockatoo: Прекрасна птица, придружник и пријател
Папагалот е алчен или африкански сив папагалПапагалот е алчен или африкански сив папагал
Сов папагат kakapo и опис на птици без летСов папагат kakapo и опис на птици без лет
» » Колку папагали на macaw и cockatoos живеат
© 2021 ajlota.ru