Како да научиме зборува за брановиден папагал

Подучување разговор на папагал од буџетотБрановидниот папагат е многу трогателно и интересно суштество. Во прилог на убавото перје, пријатно за окото, брановидни папагали можат да станат смешни соговорници за нивните сопственици. За да го научите вашето домашно милениче да разговара, треба да покажете само трпеливост и да му посветите неопходно време. Посебно внимание на идните соговорници треба да се покаже од моментот на избор и купување на егзотична птица.

Како што знаете, не сите папагали можат да научат да зборуваат. Често може да се слушнат приказни за залудни обиди да се научи човечкиот говор на нивните миленици од одгледувачите кои поминале многу време, а резултатот никогаш не бил примен. Затоа, да се здобијат со пиле е потребен само со внимателен избор на неколку птици, фокусирајќи се на најспособните за нив.

Како да изберете брановиден папагал

Изборот на птицата треба да му се пристапи одговорно, за да има толку многу шанси за успешно учење на неговиот разговор. Критериумите за избор кои позитивно влијаат на способноста на папагалот да зборува, треба да биде:

 • возраст;
 • подот;
 • боја на перја;
 • доверба во некоја личност;
 • физичката форма на птицата;
 • зборувајќи родители на девојчето.

Купување на милениче што треба да се обиде земи најмалата девојка. Постои мислење за овој резултат дека ако негувањето никогаш не ги слушнал неговите роднини, тогаш луѓето, од кои тој ќе живее, постепено ќе почнат да ги перцепираат како членови на неговото семејство. Затоа, тој ќе се обиде да зборува точно како што велат неговите домаќини.

Стани ментор на папагал, кого доброволно го имитира, можете да му помогнете во некоја екстремна ситуација. Ако те спаси кокошки од канџите на мачка или тешко мраз го донесе во куќата и топло, тоа е проткаено на сопственикот и ќе му верувам, се обидуваат да го имитираат.

Како брзо да научиме папагал за разговорСепак, земајќи ја предвид огромната опасност од такви ситуации, сè уште не вреди да се ризикува милениче. Само вашиот избор е подобро да се запре на слабите пилиња, кои може да се грижат и милуваат да излезат и да се решат за себе.

Како човек, папагалот има генетско сеќавање, така што шансите да го раскажат тоа да растат поголем ако родителите на пилето зборувале или можеле да имитираат други звуци.

Каков секс треба да избере папагал?

Мислењата за пол на птицата што се купува за да го научи човечкиот говор, се разминуваат. Но, многумина се обединети во фактот дека момчињата може да се научат многу подобро отколку девојчињата. Во овој случај, бојата на перјата на брановиден папагал треба да биде зелена или сина.

Практиката го покажува тоа девојчињата не се повеќе глупави од момчињата, туку само нивната обука може да потрае малку подолго. Но резултатот ќе биде подобар, женките изрекуваат зборови поизразено и погласно.

Сексуалната разлика на пилињата се определува со раст, кој е директно над клунот. Кај женките е бела, но со сина или сива боја, додека кај мажите е сива и бела. Возрасните мажи имаат изградено сино, а женките со боја на цимет.

Довербата на папагалот кај човекот

За да научиме брановиден папагал за разговор, многу е важно да ја освоиме неговата доверба. Кога се зема пиле, неопходно е да се обрне посебно внимание на неговото однесување во кафезот. Не треба да изгледа срамежливо и да се плаши од рацете.

Начини на учење на брановиден папагал за разговорРасположението на птицата може да се одреди преку неговата активност. Таа мора слободно да се движи околу кафезот, да не се забива во ќош, да се интересира за она што се случува околу себе, да скокне од една кофа во друга.

Таквите миленичиња ќе бидат скротени многу полесно, контакт помеѓу него и сопственикот ќе се воспостави побрзо, а птицата ќе може да научи како да ги направи потребните звуци и да разговара.

Како да се утврди возраста на брановидни папагали

Не се препорачува да се игнорира критериумот за избор на папагали според возраста. Возрасните птици што учат да зборуваат ќе бидат многу потешки, а понекогаш и сосема невозможни.

Возраста на идните миленичиња може да се утврди врз следниве основи:

 • опашка;
 • очи;
 • клун;
 • пердув.

Младиот поединец има прилично кратка опашка, а нејзиниот клун е многу потемни отколку кај возрасните птици. Очите се поизразени, околу нив не постои светлина прстен, што е папагали на постара возраст. Пердувите не се разликуваат толку блескаво како кај постарите роднини, а брановидноста е рамномерно распоредена низ теле. Кај постарите папагали, губењето на средината на главите исчезнува.

Како да научиме зборува за брановиден папагал

Говорејќи брановидни папагали обично стануваат по истекот на шест месеци, по почетокот на тренингот. Овој период не е ист за сите птици и може значително да варира во секој конкретен случај. За овој резултат нема строги временски ограничувања. Многу ќе зависи од напорите што сопственикот на птиците ќе ги примени на обуката, врз способноста на папагалот и наследството.

Ако процесот на учење е премногу долг, тогаш во никој случај не треба да се истури негативното на девојчето. Вие не можете да викате или да го карате, на други начини да го покажете вашиот огорченост. Папагалот може брзо да се затвори сам по себе, а потоа од него ќе биде невозможно да се постигне збор.

Условите потребни за обука на папагал:

 • удобност;
 • еден наставник;
 • осаменост;
 • наставни методи;
 • охрабрување.

Удобните услови за живеење треба да ја придружуваат птицата сè до моментот на купувањето и до првиот збор што ќе ја изговори. Треба да го транспортирате папагалот во кафез покриен со густа крпа, така што чудните остри звуци и непознати предмети не го исплашат.

Папагалот во кафез треба да биде удобноМестото каде што папагалот ќе живее, неопходно е да се подготви однапред. Во кафез неопходно е да се создадат најудобни и удобни услови за милениче. Свежа вода и храна треба да бидат постојано достапни. Костурницата мора да биде прицврстена на различни нивоа, така што пилицата може да се движи од еден до друг.

Дното на келијата е покриено со весник, кој мора да се менува редовно, со што се отстранува ќелијата на ѓубрето. Тоа би било излишно да се инсталираат мали дрвени или пластични нишалки, така што домашно милениче може да си игра со нив. Ако сите елементи во живината се направени од пластика, неопходно мора да додадете за нив дрвена гранче направено од бреза, јавор или липа. Папагалите се заострени од нивниот клун, пластиката за овие цели не е погодна.

За побрзо да го научи папагалот, треба да се вклучи едно лице во овој процес. Кога постојано се грижи за него, единствениот сопственик игра со него и зборува, миленик брзо се навикнува на него и почнува да го смета за член на својот пакет, целосно му верувајќи.

Папагалите се многу побрзо да ги сфатат високите тонови, па првите зборови што треба да се повторат треба да бидат изречени во високи тонови.

Самотија е предуслов за успех. За време на часовите за обука, треба да го исклучите телевизорот, да ги затворите прозорците и да ги елиминирате другите надворешни извори на прекумерна бучава. Ако миленичето во кафезот е поставено огледало - се отстранува за времетраењето на обуката и да се врати само неколку часа подоцна.

Времето за часови за разговор треба да се избере врз основа на расположението на птицата, а не на лицето. Ако папагалот не се наоѓа на лекцијата, тогаш нема логика да се спроведе.

Техника на учење на папагалот во разговорот

Само повторување на истите зборови нема смисла. Лекцијата треба да се состои од збир на значајни зборови, кои треба да се поврзани едни со други со некакви активности. Кажувајќи му на птицата дека Кеша е добра, треба да ги потврдиш овие зборови со акција - да го удриш Кеш по главата. Ако во текот на обуката на пилета се храни со храна, тогаш зборовите и речениците треба да бидат за хранење и хранење.

Методи за да се научи брановиден папагал за разговорКако по правило, првиот збор што птицата зборува е многу едноставен. Обично ова е името на сопственикот или самото милениче. Папагалите се добро запаметени кратки изрази и барања, прашања и јасни наредби. Затоа, не е препорачливо да се заколнам во МАТ за време на обуката на птиците, тие добро можат да се сетат на овие зборови. Со текот на времето, птицата што зборува, може да се научи поезија и цели извадоци од дела.

Ако папагалот е интересен, тој ќе го демонстрира ова со својот изглед, наведнувајќи ја главата и гледајќи кон устата на сопственикот. Во исто време, тој може да кликне на клунот и да го стави на перја.

Поттикнувањето е важен дел од секоја методологија. Прашањето е дека папагалот е птица, на која методот на камшикот не функционира. Таа гледа само на галење, грижа и духовно внимание. За успех во учењето, неопходно е да се поттикне девојчето со неговите омилени пофалби и пофалби.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Црвена и шарена розела: како да го скроти папагалотЦрвена и шарена розела: како да го скроти папагалот
Што попупат јадат домаШто попупат јадат дома
Како да се утврди возраста на брановиден папагал: што да баратеКако да се утврди возраста на брановиден папагал: што да барате
Како да се грижи за брановиден папагал домаКако да се грижи за брановиден папагал дома
Како да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчињаКако да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчиња
Како да се обучи брановиден папагалКако да се обучи брановиден папагал
Како да разберете што сонува сонот?Како да разберете што сонува сонот?
Како да научиме едно дете да зборува за една година?Како да научиме едно дете да зборува за една година?
Како да се одреди полот на брановиден папагалКако да се одреди полот на брановиден папагал
Папагалот е алчен или африкански сив папагалПапагалот е алчен или африкански сив папагал
» » Како да научиме зборува за брановиден папагал
© 2021 ajlota.ru