Сè што треба да знаете за зборување папагали

Способноста на папаците да зборуваатМногу луѓе сонуваат да имаат дома папагал. Но, не сите, сепак, разбираат дека, пред да започнете да зборувате (попрецизно, вешто да го имитира говорот на лицето што зборува), миленичето треба да научи многу. Се разбира, сè овде зависи од расата на папагалот, возраста, здравјето и физичката состојба на пернат пријател. Сите овие фактори се од големо значење во случај сопственикот на птицата да си постави цел да го научи миленичето да зборува.

Не секој претставник на соодветна раса на крајот може да стане талентиран, научно популарен папагал. Ако сопственикот на птицата одлучи да ја потроши целата своја енергија за тоа како да го научи папагалот да зборува, прво треба да дознаете дали е тоа можно во принцип. За да го направите ова, треба да знаете точно кои папагали зборуваат, а исто така треба да знаете каква раса зборува птицата нема да може да се направи.

Зборувајќи за папагалите на расата

Постојат различни раси на папагали, од мали брановидни папагали до големи, цврсти какадуси со голем врв. Сите видови птици се сосема различни. Различни раси се разликуваат едни од други:

 • надворешноста;
 • особености на однесување;
 • темперамент;
 • нивото на интелектуалниот развој;
 • вкусови и преференции.

Сите папагали исто така имаат различни способности за учење. Некој брзо почнува да разговара, и некој не може на човечки начин да каже збор до мајсторот во целиот свој живот. Сите птици се однесуваат поинаку, размислуваат поинаку и, се разбира, различно го гледаат човечкиот говор. Така, оние птици кои имаат помалку развиено слух и перцепција на човечкиот говор, а други работи се еднакви, полека ќе го совладаат човечкиот говор. И, напротив, сите раси кои имаат одличен слух лесно ќе го имитираат човечкиот говор и наскоро да научат да не зборуваат полошо од господарот.

Најдобар начин за учење е да се каже:

Греј зборува папагалМеѓу овие птици, кои добро совладаат имитација на човечкиот говор, постојат и различни поединци. Некој учи да зборува побрзо, некој е побавен.

Освен тоа, не сите птици имаат исто ниво на разбирање на човечкиот говор. Некои папагали само симулира збир на звуци, заминување од устата на сопственикот, а некои птици можат да го асимилираат значењето на одделни фрази (на пример, команди и повици). Таквите убав веќе може да биде тешка птица, повторувајќи ги зборовите на сопственикот, но еден вид соговорник. Така, сите птици се апсолутни различни во нивното интелектуално ниво, како и во нивната способност адекватно да го согледаат и репродуцираат човечкиот говор.

Најлесен да научат уметност на имитација на човечкиот говор такви раси на домашни папагали како што се:

 • сите познати брановидни папагали;
 • познати папагали на какатоите, кои имаат светло препознатлив изглед поради карактеристичен сноп на круната;
 • сино-изнесен амазон;
 • прстенот на индискиот папагал.

Птиците од овие раси доброволно реагираат на повикот на господарот за да го совладаат човечкиот говор. Ако миленичето е постојано ангажиран од рана возраст, тој наскоро дознава е сосема подносливо и препознатливи за репродукција на човечкиот говор и речник пернат студент возраст само ќе се зголеми. Претставниците на овие раси имаат одлични способности за учење и се радуваат да го копираат говорот на својот сакан домаќин. Затоа претставниците на овие раси уживаат најголема популарност во зоолошките продавници и пазарите на птици. Купување на домашно милениче се препорачува во специјализирана продавница. Тој мора да ги има сите потребни документи и сертификат за ветеринарен преглед.

Папагали со кифлаКупи parakeets на птица рика од рацете непожелни, тогаш никој не може да гарантира отсуство на сериозни болести кај птицата. Купување миленичиња птици во пазарот на живина од приватни сопственици може да биде опасно, како папагали кои не помине инспекција ветеринар може да носат сериозни заразни болести. Во секој случај По купувањето на нова милениче птица, треба да му покажете на лекарот. Покрај стандардниот медицински преглед, ветеринарот сигурно ќе може да препорача ефикасен метод за пренесување имитации на човечки говор на птици.

Зборувајќи папагалот: Како да разговарате со интелигентна птица

Со цел папагалот да научи како да разговара што е можно побрзо, потребно е да се разгледа следното:

 • неопходно е да се започне со обука што е можно порано. Колку пократко е староста на птицата, толку подобро ќе има учење, меморија и рецептивност, како и слух. Со текот на годините, сеќавањето и слухот на птиците се влошуваат, па речиси е невозможно да се научи возрасната птица како да зборува. Ако не ви се вклучат со папагал на рана возраст, тој ќе се користи за да комуницира со помош на остри звуци непријатно, тоа е малку веројатно дека на сопственикот ќе преземат големи birdies задоволство.
 • Разговорот со миленичето треба да биде мирен, добродушен. Треба да ги изговарате зборовите гласно и јасно.
 • Се верува дека, бидејќи на слухот карактеристики папагали најдобрите гледаат на звукот на "Ц" и подсвиркване, па добро, ако птицата е труба имиња како што се Arkadi, Гриша, Гоша. Женката може да се именува, на пример, Груша, Ариша или Ириша.
 • Експертите тврдат дека најмногу подложни на човечкиот говор се мажи, па затоа сакаат да имаат зборувачка птица е подобро првично да се здобијат со машки папагал.
 • Треба да го повторите истиот збор за папагалот неколку пати. Токму колку што пердувното милениче ќе треба да го запамети овој збор и да го репродуцира.
 • Со цел папагалот да научи да го копира не само говорот на домаќинот, туку и говорот на другите луѓе, периодично може да вклучи различни аудио снимки. Многу љубители на папагали-музичари доброволно учат да пеат песни и да ги репродуцираат своите љубители на пернат музика со вистинска интонација.
 • Папагалите не гледаат брзо темпо на говор. Зборувањето нужно мора да биде бавно, инаку птицата едноставно нема да научи нови зборови.
 • Главната работа - за време на обуката на птиците - системот. Неопходно е да се справи со птицата дневно, по можност во исто време. Внимание: пред да започнете со обуката, потребно е да бидете сигурни дека миленик е полн, задоволен, здрав, во добри духови. Ако птицата покажува изразена вознемиреност или изгледа болно, изнемоштени, обуката треба да се одложи.
 • Штом птицата губи интерес за разговорот, разговорот треба да се прекине и да се одмори миленичето.

Зборувајќи птици: Карактеристики на учењето

Способност да подучува папагалСо цел папагалот да научи да зборува, пожелно е само тој да биде во кафез. Ако има две птици или повеќе (особено повторувачките паракети), тие ќе бидат целосно концентрирани едни на други, и ништо нема да излезе од тренинг. Кога птицата е во кафез сам, таа доживува недостаток на комуникација и со голема подготвеност да го контактирате сопственикот.

Сè што папата го слуша, тој веднаш се сеќава до крајот на својот живот. Не е познато кога умен птици ќе одржи говор гласно, тоа може да се случи во еден ден, и по неколку месеци. Затоа, никогаш не е вредно да изговараме зборови кога папагалот не сака сопственикот да го чуе птицата во иднина.

Најдобри папагали гледаат приврзани зборови - жалби. На пример: "Боже добро", "Аркаша умен", "Кеша бебе". Во никој случај не може да се нарече папагал "будала" или слични зборови, бидејќи птица веднаш научат овие епитети, и ќе ги користат во однос на сопствениците и гостите.

Приврзан третман на папагалитеСо цел успешно да го научи папагалот за разговор, сопственикот на чудотворна птица дефинитивно треба да покаже трпеливост, упорност и внимание на неговиот пернат милениче. Ако папагатот го третира со љубов и љубов, за да зборува со него во мирен, добронамерни тон, обуката наскоро ќе донесе плод, а чудната птица секој ден ќе ги израдува сопствениците со нови зборови, а можеби и со фрази. Се разбира, сето тоа зависи од индивидуалните карактеристики на птицата, па во никој случај не треба да брзаат настаните, папка сигурно зборува.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што попупат јадат домаШто попупат јадат дома
Како да се утврди возраста на брановиден папагал: што да баратеКако да се утврди возраста на брановиден папагал: што да барате
Како да се грижи за брановиден папагал домаКако да се грижи за брановиден папагал дома
Како да научиме зборува за брановиден папагалКако да научиме зборува за брановиден папагал
Како да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчињаКако да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчиња
Како да се обучи брановиден папагалКако да се обучи брановиден папагал
Како да разберете што сонува сонот?Како да разберете што сонува сонот?
Како да се одреди полот на брановиден папагалКако да се одреди полот на брановиден папагал
Папагалот е алчен или африкански сив папагалПапагалот е алчен или африкански сив папагал
Грижа и одржување на Corellian папагалот домаГрижа и одржување на Corellian папагалот дома
» » Сè што треба да знаете за зборување папагали
© 2021 ajlota.ru