Како да се одреди полот на брановиден папагал

Женски или машкиМожете да зборувате многу за изборот на милениче. Во врска со карактеристиките на една личност, тој сам ќе избере милениче. Некои луѓе се повеќе приврзани за "нашите меки браќа", а некои се склони да се здобијат со брановиден папагал. Бројот на љубители на папагалите расте секој ден. И тоа не е случајно. Како може да не сакаш мала, шарена и интелигентна птица. Но, речиси секој сопственик на брановиден папагал поставува прашањето: "Кој е неговиот пол?". За да знаете како да разликувате женка од машки брановиден папагал, постојат неколку докажани начини.

Карактеристични разлики

Со купување на таков милениче, повеќето луѓе дури и не знаат што сексот им е пернат пријател. Во основа, луѓето кои не се заинтересирани за овој проблем, едноставно нема да продолжат да ги одгледуваат овие прекрасни суштества. И покрај ова, има луѓе кои повеќе го пристапуваат ова прашање. Темелниот избор е проследен со неколку причини:

  • желбата да се одгледуваат брановидни папагали;
  • желбата да научиш како да зборуваш со брановиден "пријател".

Вреди да се напомене дека само мажјаците можат да разговараат. Женките се потребни само за продолжување на семејството и добро расположение.

Определување на сексНајчестиот начин да се направи разлика помеѓу полот на брановидни птици обично се смета боја на перја. Мажјаците се карактеризираат со богати и светли бои на пердуви. Мажите очигледно не се лишени од гласовни податоци. Сите овие квалитети треба да привлечат внимание од женките. За да се разликува полот на папагалот, доволно е само да се погледне во восковицу, поточно, неговата боја. Но, овој метод не секогаш може точно да одговори на прашањето за полот на папагалот. Таа е најрелевантна кај возрасни лица. Одредување на пол на кокошки со помош е речиси невозможно.

Како да го препознаете полот на брановиден папагал на восок?

Nestlings кои достигнале возраст од еден месец можат да изберат од гнездото. Во оваа фаза, формирањето на папагалот е завршено. Разликата на пилиња од возрасните е во присуството на обрасци во форма на бран, кои доаѓаат од waxen. Очите се апсолутно црни. И, исто така, постои темна пастрмка во регионот на клунот што исчезнува по неколку недели по појавувањето.

Многу често во текот на овој период сопствениците размислуваат како да ја разликуваат женката од машкиот. Многу е тешко да се одговори точно на ова прашање, бидејќи боја на восок мажите и жените се слични едни на други. Обично бојата е розова или темно виолетова. Покрај тоа, кокошки брановидни папагали се карактеризираат со промена на бојата на нивниот восок во текот на денот, во зависност од расположението.

За 2 месеци, кокошки веќе можат да се скротат и почнуваат да се прилагодуваат на условите во кои живеат. Луѓето кои се пријдоа темелно да купат таков милениче, обидете се да добиете брановиден папагал во тоа време. Ова се должи на фактот дека во оваа фаза на формирање, најмногу може да се одреди полот на папагалот. Младите жени, како што растат, се бели кругови околу ноздрите. И мажите не се опремени со таква карактеристика.

Боја на восокНа возраст од три месеци, малите пилиња почнуваат да фрлаат. Наместо лесен пиштол на главата, се појавува густа перја на светла боја. Во овој момент се случува сексуалното созревање на поединци, придружено со промена на бојата на рожницата. За мажите, карактеристична е светла сина боја, а кај женските жени восокот станува беж сенка.

Со возраста, бојата на восокот, како кај женките на брановидниот папагал, и кај мажите, станува повеќе заситена. Овој феномен е предизвикан од промена на хормоналниот систем на папагалите.

Покрај промените во бојата, можете да го научите полот на папагалот на допир. Вообичаено, со возраста, кај женките, делот над клунот станува груб. Понекогаш на тоа место се појавува мал раст кај женките, кои по завршувањето на периодот на гнездење самите исчезнуваат.

Генетски метод за препознавање на сексот

Овој метод овозможува да се направи разлика на полот на поединецот веднаш по појавата на кокошки. Методот се заснова на проучување на особини карактеристични за одреден пол на птицата. Овој метод се смета за најефикасен, бидејќи број на хромозоми кај мажи и жени, секогаш различно.

Други методи за одредување на секс

Во пракса, се користат неколку други видови на полово определување на брановидни папагали:

  • Овој метод најчесто се користи од луѓе кои се здобиваат со папагали за размножување. За ова се прави ДНК тест. Овој метод овозможува дури и во рана фаза на развој на птиците за да се утврди нивниот пол. За да се имплементира, пердувото на пилето се зема и со него се спроведува истражување во посебна лабораторија. Но, овој метод се користи исклучително ретко, поради неговата висока цена.
  • Набљудување од страна. Ако ги гледате вашите папагали за одредено време, можете брзо да идентификувате кој од нив е родот. Мажјаците пред женките почнуваат да се однесуваат поактивно. Покрај тоа, имало случаи кога мажјаните се обидувале да го имитираат сексуалниот однос со женката.
  • Друг метод за одредување на секс е визуелна инспекција на главата на папагалот. Како по правило, женките имаат рамен насип и остар чело. Мажите најчесто имаат поголема глава од женката, со срамнети со земја круна.
  • Па, можеби најсигурен начин е способноста да се носат јајца. Ако папагалот зел јајца, тоа е дефинитивно женско.

За да дознаете кој пол е поединец или пар лица, домаќин едноставно треба да ги набљудува за малку. Женката прави тивки звуци, за разлика од машките, кои ќе се обидат да го привлечат спротивниот пол по целиот пат.

Користејќи го горенаведените методи, можете да научите како да го одредите полот на папагалот и не се сомневате во сигурноста на сексуалното потекло на вашето домашно милениче.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Црвена и шарена розела: како да го скроти папагалотЦрвена и шарена розела: како да го скроти папагалот
Што попупат јадат домаШто попупат јадат дома
Како да се утврди возраста на брановиден папагал: што да баратеКако да се утврди возраста на брановиден папагал: што да барате
Како да се грижи за брановиден папагал домаКако да се грижи за брановиден папагал дома
Како да научиме зборува за брановиден папагалКако да научиме зборува за брановиден папагал
Како да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчињаКако да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчиња
Кои се ангорските меки зајаци и како да ги задржатКои се ангорските меки зајаци и како да ги задржат
Како да се обучи брановиден папагалКако да се обучи брановиден папагал
Како да разберете што сонува сонот?Како да разберете што сонува сонот?
Папагалот е алчен или африкански сив папагалПапагалот е алчен или африкански сив папагал
» » Како да се одреди полот на брановиден папагал
© 2021 ajlota.ru