Инструкции за употреба на албените за третман на животни

Карактеристики на употребата на антихелмитска дрога Албен во ветеринарната медицинаХелминти кои се населиле во телото на животно може да предизвикаат нарушување во активноста на не само органите за варење. Тие имаат негативен ефект врз работата на црниот дроб, крвта и респираторниот систем, го ослабуваат имунитетот на миленичето.

Во моментов е предложен широк избор на антихелмински лекови, кои помагаат да се реши овој проблем за кратко време.

Сопственост на препаратот Албен

Опис на својствата на Албен за животни и птициАлбен е дрога што ја заработи довербата на сопствениците на миленичиња. Ова е универзален синтетички лек, кој е широко користен за отстранување на домашни и домашни животни од паразити, без оглед на возраста и тежината.

Лекот помага да се справи со инфекции предизвикани од хелминти. Албум е ефикасен против круг, лента и рамни црви. Лекот се употребува строго според рецептот на ветеринарот.

Оваа дрога е подложена на бројни клинички испитувања и се покажа позитивно. Неговата употреба не влијае на репродуктивната функција на домашните миленици. Албун се препорачува да се користи само за третман на хелминтиоза.

Главните предности на Албен се широк спектар на антихелминтични ефекти и високи резултати од третманот со употреба на лекот. За да се ослободите од домашно милениче од цревни паразити, доволно е да го употребувате лекот еднаш. Лекот е лесен за употреба.

Состав, акција и форма на Албена

Составот, принципот на работа и формата на пуштање на АлбенаАктивната супстанција во препаратот е албендазол, потиснувачка активност и уништување на поголемиот дел од видовите на црви.

И во составот на лекот се помошни компоненти: калциум стеарат, поливинилпиролидон, компир или пченкарен скроб и лактоза.

Подготовката се произведува во форма на гранули, кои се пакувани во пакувања од 500 и 1000 грама. Во моментов тоа е најпристапната форма на лек за употреба како антихелминтски третман за земјоделските животни.

Албум таблетите се достапни во пластични лименки на 25 и 100 парчиња. Таблетите за мачки и кучиња не се препорачуваат за употреба во превентивни цели. Доколку е потребно, таблетот може да се подели на неколку делови.

Активната супстанција албендазол е силна супстанција и има штетно влијание врз возрасните хелмити и нивните ларви. Ова овозможува за кратко време да го исчисти телото на црниот дроб на црвите и производите од нивната витална активност.

Кога го користите лекот, треба да знаете дека нема активен ефект врз сите видови на хелминти. Оваа дрога работи на нервниот систем на Хелминт.

Како резултат на тоа, постои нарушување на јагленохидратниот метаболизам на паразитот и инхибиција на биохемиските процеси во неговото тело. Ова води кон парализа на мускулите на црвот и негово отстранување од цревата на миленичето.

Индикации за употреба

Индикации за употреба на Албен за животниТаблетите се дадени на кучиња и мачки за лекување и превенција на хелминтизи со различно потекло. Употреба на лекот, најверојатно со секундарна инфекција.

Лекот се користи и во ветеринарната медицина за дехелминизација на домашните животни, добиток и живина.

Албен се користи во ветеринарната медицина за третман и спречување на такви заболувања:

  • белодробни нематоди;
  • гастрични и цревни нематоди;
  • Аскаридоза, параскаридоза, хетерокеридоза, токсаквароза;
  • cestodoz;
  • трематоди.

Дозирање

Инструкции за употреба на Албен за кучиња и мачкиТретманот и превенцијата на хелминтите е комплициран од фактот што паразитите живеат не само во гастроинтестиналниот тракт, туку и во крвта.

За да се ослободите од нив ви се потребни лекови кои не се концентрираат во цревата, но се активни во други ткива. Овие лекови вклучуваат Албун.

Дозирање за мачки и кучиња:

  • Пред употреба Албена не треба да се придржува кон исхраната со глад или чистење на телото на мачка или куче со лаксативи или клизма.
  • Албена таблетот треба да се скрши и да се измеша со мала количина вода или храна пред употреба. Препорачливо е да се земе Албена наутро. Лекот се администрира еднаш на животното.
  • Дозата зависи од тежината на телото на миленичето. Една таблета е наменета за 5 килограми тежина на мачка или куче. Ако животното тежи помалку од 2,5 килограми, Албун се користи во сооднос од една таблета на 10 мл течност.
  • Агентот се истура во устата на мачка или куче со шприц без игла, пресметана од 1 ml од препаратот за 0,5 kg од тежината на животното.
  • За превентивни цели, Албен треба да се користи еднаш на секои три месеци.

За анhelmintic третман на живина, особено пилешко, употреба 10 mg од лекот за еден килограм тежината на птицата. Една таблета од лекот е доволна за 40 кг пилешка маса.

Лекот може да се користи на неколку начини: во чиста форма или како додаток на храна. Поудобно е да се изврши постапката наутро, обезбедувајќи ја птицата со пристап до чинијата за јадење или сад за вода.

Потребно е да се провери дали целата птица троши вода. Ако ова не е можно, тогаш подобро е да се даде на лекот поединечно, претходно да се мери секоја птица. Албена таблетата треба да се измеша и да се меша со вода. Лекот да ја внесете секоја кокошка во клунот користејќи шприц без игла.

Несакани ефекти и контраиндикации

Контраиндикации и несакани ефекти на Албен за животни и птициСо строго почитување на барањата на упатствата, лекот може да предизвика несакани ефекти само во случај на зголемена чувствителност на мачката или кучето на одделните компоненти на лекот.

Во некои случаи, животните може да се набљудуваат Повраќање, недостаток на апетит и слабост. Не се препорачува да се користи Албена во првата половина од бременоста на куче и мачка, исто така, за време на лактацијата.

Лекот не се употребува за де-црвење кученца под 20 дена и мачиња до три месеци по раѓањето. Забрането е да се користи Албен за антихелминска терапија ослабен животно, како и на мачки и кучиња кои страдале од заразни болести.

Специјални инструкции

Третман на домашни миленици е комплицирана од фактот дека некои видови на паразити не се само во гастроинтестиналниот тракт, но исто така и во лимфниот и циркулаторниот систем. Во овој поглед, треба да се користат лекови кои имаат ефект во други органи и ткива.

Албумот се препорачува само по внимателно испитување на инструкциите или консултација со ветеринар. Ова ќе помогне да се избегне предозирање.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Kanikvantel плус xl за инструкции за кучињаKanikvantel плус xl за инструкции за кучиња
Милпразон: упатство за употреба за мачки и кучињаМилпразон: упатство за употреба за мачки и кучиња
Енроксил во ветеринарната медицина: упатство за употреба за кучиња и мачкиЕнроксил во ветеринарната медицина: упатство за употреба за кучиња и мачки
`Ivermek`: инструкции за употреба во ветеринарната медицина`Ivermek`: инструкции за употреба во ветеринарната медицина
Asinox Plus за кучиња: инструкции за употребаAsinox Plus за кучиња: инструкции за употреба
Liarsin за кучиња: инструкции за употребаLiarsin за кучиња: инструкции за употреба
Празицид плус суспензија: инструкции за употребаПразицид плус суспензија: инструкции за употреба
`Хепатовет` за кучиња: инструкции за употреба`Хепатовет` за кучиња: инструкции за употреба
`Оддектин`: инструкции за употреба за мачки и кучиња`Оддектин`: инструкции за употреба за мачки и кучиња
Milbemax за мачки и кучиња од црви. Инструкции за употребаMilbemax за мачки и кучиња од црви. Инструкции за употреба
» » Инструкции за употреба на албените за третман на животни
© 2021 ajlota.ru