Структура на нервните и екскреторни системи на птици. Смисла органи

Тела на сетилата на птицитеПтици се топлокрвни животни од овчари кои потекнуваат од рептили со животно планирање за искачување. Кај птици посебна структура на органи, особено, дишење и варење, овозможувајќи им да летаат. Исто така, овие `рбетници се одликува со присуство на клун. Индивидуалните видови птици редовно мигрираат на долги растојанија од еден регион до друг, меѓутоа, повеќето видови талкаат во нивното живеалиште, надминуваат мали растојанија. Современите научници откриле повеќе од 8 илјади видови птици. Пернат живеат во сите делови на светот, дури и на Антарктикот.

Смисла органи

  • Очи

Нервниот систем на птица - генералниот план на структуратаПтиците имаат широк видно поле со голема тежина. Затоа, очите за птиците - главен орган за ориентација во вселената. Многу птици, подобро од другите `рбетници, гледаат во далечината. На пример, сончевиот сокол може да го види својот плен на растојание од повеќе од 1 километар. И некои птици можат да го видат околниот свет под агол од 360 степени. Таквата уникатна способност се објаснува со фактот дека птиците во мрежницата имаат многу повеќе осетливи на светлина клетки од другите `рбетници.

Ретината на окото кај птиците е подложна на ултравиолетова (тетрахроматорија) - што е, овозможува да се види модел кој се состои од црвено, зелено и сино цвеќе. Друга карактеристика на структурата на птичото око е способноста да се фати сината боја, со што се овозможува буквално да го види магнетното поле на Земјата. Леќата на овој смисол орган е толку флексибилен што птиците можат да ги видат предметите дури и под вода.

Како влекачи, птиците, покрај надворешните мобилни очни капаци, имаат т.н. "трето очен капак" - се наоѓа во предниот агол на окото подвижна трепкачка мембрана. Таквата мембрана за некои видови птици кои живеат во близина на водни тела, целосно може да го покрие окото, и под вода за подобрување на видот за вршење на функцијата на контактната леќа.

Во повеќето видови на пернат очите, тие се неактивни или неподвижни, повеќето вид е монокуларен, наспроти, на пример, од лице кое има бинокуларен вид. Таквиот поглед, како и кај човекот, го поседуваат само птици во форма на був.

  • Слух, мирис и вкус

Птиците имаат внатрешно и средно уво, нема уши, нивните уши се покриени и врамени со пердуви. Сослушувањето на птиците е многу суптилно, што не може да се каже за смислата за мирис. Овие рбетници во мнозинството (освен, на пример, предатори) речиси не ги разликуваат мирисите. Вкусот на птиците се чувствува со специјални пупки, кои се наоѓаат на основата на јазикот и на мекото непце.

Нервен систем

Како и многу живи суштества на Земјата, нервниот систем на птиците е поделен на централниот (дорзалниот и мозокот) и периферниот (нервните завршетоци, нервите на `рбетниот мозок и мозокот). Нервниот систем на птиците и мозокот се многу подобри отколку во рептилите. Ова се должи на способноста да лета и да живее во различни екосистеми на планетата.

  • Обложена мозокот

Се развива многу добро. Ги регулира сите витални функции на пернат функции - циркулацијата на крвта, дишењето, варењето.

  • Церебелум

Се наоѓа во задниот дел од мозокот на птиците. Има поголем, во споредба со продолжениот мозок, големината. Ова се должи на фактот дека малиот мозок е одговорен за координација, што е многу важно за одржување на рамнотежата во лет.

  • Среден, среден и мозок

Средниот мозок на птиците е во централниот дел на мозокот, покриен со големи хемисфери, а средниот мозок е мал и е слабо развиен. Предниот мозок е најголем мозокот на птиците. Сепак, гурусот во овој дел од мозокот е мал кај птиците, во споредба со цицачите. Предниот мозок е одговорен за однесување, ориентација во просторот, јадење, репродукција и способност за гнездење на гнезда.

  • `Рбетниот мозок

Релативно краток. `Рбетниот мозок кај птиците има цервикално и лумбално задебелување, од кое нервите се протегаат до екстремитетите.

Така, нервниот систем кај птиците е задоволен. Ова им овозможува на птицата да покаже сложени форми на однесување, да се прилагодува на животната средина и да научи. На пример, секој го знае тоа видови на папагали се способни даВие репродуцирате човечки говор и врани - за решавање на сложени задачи при добивање на храна.

Систем за екскретрација

Систем за екскреторни птициСистемот за екскреторија кај птиците е претставен со органи како што се бубрезите, уретерите и клоаката. Посебна карактеристика на екскреторниот систем е отсуството на мочниот меур. Измет (ѓубре) во телото на птиците се меша со урина и се изложуваат преку клоака. Некои видови на птици кои живеат во пустина или во морето (утки, кокошки пустината, галебите, пеликани), постојат дополнителни органи на екскреторен систем - специјална сол жлезди. Нивната функција е да се отстрани (преку ноздрите) од телото на птицата вишок на соли.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како изгледа сокол и се храниКако изгледа сокол и се храни
Пингвини: опис на видот, карактеристиките и местата каде што живеатПингвини: опис на видот, карактеристиките и местата каде што живеат
Која птица е најбрза во светотКоја птица е најбрза во светот
Колку комори се наоѓаат во срцето на птицитеКолку комори се наоѓаат во срцето на птиците
Листи на птици од Русија од енциклопедијатаЛисти на птици од Русија од енциклопедијата
Колку години може да живеат врана и враниКолку години може да живеат врана и врани
Заедничка живина: опис од фотографијата во која живееЗаедничка живина: опис од фотографијата во која живее
Птица од обичниот орелПтица од обичниот орел
Птицата плен на фамилијата соколПтицата плен на фамилијата сокол
Птица од чакалот. Опис и живеалиште. Мигрирачки птици или не?Птица од чакалот. Опис и живеалиште. Мигрирачки птици или не?
» » Структура на нервните и екскреторни системи на птици. Смисла органи
© 2020 ajlota.ru