Фамилија на салмонида: листа на видови риби

Карактеристики на салмонидитеСалмонидната риба зазема посебно место во човечката исхрана. Нејзината главна карактеристика е исхраната и во исто време е многу вкусно месо, кое може да го консумираат сите без исклучок. Таа има релативно ниска содржина на калории, но сепак е масна и нежна. Месото има пријатна розова црвена боја. Рибата содржи многу корисни микро-, макронутриенти и витамини.

Карактеристики на семејството лосос

Семејство на SalmonidaeСемејството на салмониди се состои од поединци, со долго тело покриено со скали. Нивната глава е гола, нивните мустаќи не се. Главната карактеристика на овие риби е присуството на масна перка, која нема стрии. Постои и перка на грбот. Очите имаат светли очни капаци.

Постојат неколку видови на лосос, но сите тие имаат една посебна карактеристика, тие можат да го променат својот изглед. Тоа зависи од живеалиштето и долговечноста. Многу погодени од промените лосос, тие добиваат брачна облека. Нивната боја од сива до расцепена, со области на темно, црвено или светло црвено. Кожата станува поцврста, бидејќи скалите прераснуваат во неа. Челустите стануваат искривени, забите растат. На грбот има грпка.

Поделба на салмониди

Семејството, чии примероци имаат доста апетитен и корисен месо, се поделени на два подвида: посебно салмониди и бели риби. Рибите на подвидот на пиебалд имаат мала уста, најголеми скали и необичен облик на черепот.

Риба, семејство на лосос, исто така се поделени со припадност на одреден род:

 • Кои риби припаѓаат на семејството лососПацифик лосос. Се наоѓа во Пацифичкиот басен, има средни или мали ваги, големи јајца со црвено-портокалова боја. Поединци од овој подвид умираат по мрестење. Тука спаѓаат: слатка, розово лосос, кого лосос, лосос од кинук, сокејски лосос.
 • Всушност лосос. Има краток, со минимален број на перки ленти. Младите поединци имаат заби. Тие го менуваат изгледот на венчалниот елек за време на периодот на мрестење, но не умираат по неа. Тие живеат во Атлантикот и во Пацификот. За претставниците на овој подвид, светлата боја е карактеристика.
 • Лобите исто така припаѓаат на семејството на salmonids. Листата на нивните имиња не е особено голема, како кај пацифичките поединци. Тие изгледаат како лосос, но немаат заби и светли бои.

Листа на риби

 • Каков вид на риба лосос семејствоБлагородна лосос. Оваа риба често се нарекува лосос. Тоа е голема риба, достигнувајќи должина до еден и пол метри. Неговата тежина е до 40 килограми. Лосос од Далечниот Исток има сребрена боја, само на страни, веднаш над средната линија, постојат неколку темни точки кои ја формираат буквата "X". На страните на скалите има сина нијанса.
 • Пинк лосос. Да се ​​разликува од другите претставници на овој род е многу едноставна со мала скала од сребрена боја и со присуство на многу точки во близина на опашката. За време на мрестење, ја менува бојата и изгледот. Жените добиваат темна боја, а мажите имаат заби и грпка на грб. Должината на рибата не е повеќе од седумдесет сантиметри. Обичаи се во Пацификот и Атлантскиот Океан. Кавијарот е голем, можеби 8 сантиметри во дијаметар. По мрестење, таа умира.
 • Кета. Тоа е најпознат меѓу рибите. Се разликува во сребрена боја без дамки. За време на периодот на мрестење, бојата се менува во темнина. Се случува во Тихиот Океан, а за репродукција оди до главните води на реките Сибир. Постојат два вида на оваа риба: есен (должина е 1 метар) и лето (должина - не повеќе од осумдесет сантиметри).
 • Nerka. Се наоѓа во Тихиот Океан, меѓутоа, тоа не е многу популарно во Русија, бидејќи риболовот се одвива надвор од брегот на Азија и Алјаска. Рибата се одликува со значителен број жабрени јајца, светла црвена сенка од месо. Постојат два вида кои се поврзани со периодот на мрестење: во пролет, во летна или есенска сезона.
 • Coho. Исто така се наоѓа во Тихиот Океан, а во репродукцијата оди до резервоарите на Северна Америка и Азија. Рибата има сребрена боја, поради што се нарекува сребро лосос. Нејзината должина не е повеќе од шеесет сантиметри, меѓутоа, може да се сретнете со поединци, чија должина може да биде осум сантиметри. За време на репродукцијата, таа ја менува бојата на светло црвено.
 • Chinook. Највреден и голем вид на семејството на лосос. Рибата може да тежи до педесет килограми, со должина на тело од деведесет сантиметри. Се разликува со изречени жабрени ленти, кои немаат помалку од петнаесет парчиња. Се наоѓа во близина на брегот на Северна Америка, но за репродукција станува збор за бреговите на Далечниот Исток. Има корисно црвено месо.
 • Опис на салмонидни рибиПастрмката. Се наоѓа во Балтичкото, Црното и Белото Море. Исто така се нарекува и тајмен. Неговата должина не е повеќе од половина метар, а тежината не е повеќе од пет килограми. Бадната пастрмка има вкусно и хранливо месо. Се раѓа во главните води на реките, во слатководни тела.
 • Sig. Ова не е многу голем претставник на семејството, кое се јавува во физиолошки раствори и во слатководни тела. Се одликува со сребрени скали и темни перки. Shig се поделени на подвидови, без разлика на изгледот. Месото е бело.
 • Нелма. Припаѓа на семејството на бели риби, но за разлика од другите претставници на овој подвид, може да има должина од еден и пол метри, со тежина од околу триесет килограми. Сака свежа вода и најчесто се наоѓа во северните реки.
 • Тајмен. Оваа риба е поделена на обични, Сахалин, Корејски и Дунавски тајги. Разликата е во изглед, ова се должи на живеалиштето. Вообичаениот тајмен се разликува од Дунав, бројот на ленти на жабри. Сахалин може да биде долг до еден метар, а во исто време тежи триесет килограми.
 • Lenok. Црното е со жолта боја. Кавијарот е мал. Изглед lenok е сличен на сина риба. Живее во свежа вода.
 • Како да се одреди вид на рибаПастрмка. Се среќава во свежиот езеро како Онега и Ладога. Се наоѓа во Карелија и во сливот на Белото Море и Балтикот. Во зависност од местото на живеење, поток и езерска пастрмка се разликуваат. Тој сака свежа чиста вода. Ова има необична боја. Се одликува со вкусно месо, затоа е во голема побарувачка кај рибарите. Може да се одгледува и во природните и во вештачките резервоари.
 • Ishkhan. Се случува во езерото Севан и се преведува како "принц". Обично тоа е сребрено во боја, но за време на мрестење станува црно, со светли црвени дамки на телото. Некои поединци може да тежат до петнаесет килограми, меѓутоа, просечната големина: триесет сантиметри во должина, тежина не повеќе од еден килограм.

Фамилијата лосос има голема разновидност на риби, вредни за одличен вкус. Сите од нив се во побарувачка кај аматерски рибари и спортисти.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Која риба е подобро да се избере - coho или ketu?Која риба е подобро да се избере - coho или ketu?
Листа на имиња на најпопуларните црвени рибиЛиста на имиња на најпопуларните црвени риби
Црвена риба coho: живеалиште, корист и штетаЦрвена риба coho: живеалиште, корист и штета
Далечниот источен лосос: видови, рибини живеалишта во РусијаДалечниот источен лосос: видови, рибини живеалишта во Русија
Розовиот лосос е море или река, каде што живееРозовиот лосос е море или река, каде што живее
Нрка: што е оваа риба и каква е неговата употребаНрка: што е оваа риба и каква е неговата употреба
Каков вид на риба е sockeye, каде што живее, што се храни и што е употребатаКаков вид на риба е sockeye, каде што живее, што се храни и што е употребата
Риба лосос во Русија: река или море?Риба лосос во Русија: река или море?
Морски видови на риба: опис и карактеристикиМорски видови на риба: опис и карактеристики
Видови црвени риби и нивниот описВидови црвени риби и нивниот опис
» » Фамилија на салмонида: листа на видови риби
© 2020 ajlota.ru