Како да се утврди возраста на брановиден папагал: што да барате

Начини да се знае возраста на брановиден папагалМногу љубители на миленичиња сакаат да знаат како да ја одредат староста на папагалот кога купуваат, за да не случајно купат возрасна птица, што ќе биде тешко да се скроти и да се научи забавен разговор.

Постојат неколку начини со кои можете лесно да ја дознаете возраста на папагалот, и ова ќе биде дискутирано подолу.

Како да се знае возраста на брановиден папагал

Искусни зоолози предупредуваат дека купувањето возрасна птица е полн со фактот дека ќе биде тешко да се скроти и можно е здравствени проблеми. Бидејќи миленичиња продавници обично се хранат животни со најчеста и ефтина храна, папагалот, кој живеел таму пристоен дел од својот живот, лесно може да биде целосно здрав. Таквите поединци најчесто се тешко да се префрлат на нов систем за храна, освен тоа, тие не се подготвени да се прилагодат на новите услови на живот, во нова средина, што заедно му носи многу проблеми на сопственикот. Но, за да се одреди староста на буџетот не е толку тешко.

Клуч на птица и пердув на главата

Од клунот, можете да ја одредите возраста на птицата до една година:

  • на возраст од 0 до 1 месец, папагалите имаат затемнување на врвот на клунот;
  • од 1 месец клунот на папагалот е покриен со мали темни точки.

Совети за тоа колку е лесно да се знае возраста на брановиден папагалПотоа, погледни го восокот (тоа наликува на бедро во основата на птичјиот клун): кај млади поединци, обично е полесен отколку кај возрасните (патем, кај жените тоа е нежно розова, а кај мажите нежно-сино). Бојата на фурнир, исто така, се однесува на пубертетот: ако жената стане кафена боја, тогаш таа веќе може да ги извади кокошките.

Со годините, птичјиот клун, исто така, станува потемнат и погуст, понекогаш може да се забележи појавата на темни разводи.

Првиот молт на овие птици е околу 2-3 месеци од животот, и до оваа точка Пердувите на главата на птицата наликуваат на нешто неразбирливо заматен шаблон. Но, по првата лишава, главата на папагалот постепено ќе се покрие со нови перја на монохроматска боја, а со тоа ќе формира еден вид капа. Ако постојат такви поединци во продавницата за миленичиња, чија глава е веќе целосно покриена со такви пердуви, тогаш тие дефинитивно имаат повеќе од половина година.

Бик папагалот

На возраст од 0 до 3 месеци budgie budgies изгледаат многу мали и кратки во должина. Тоа се случува затоа што опашката на многу млади поединци сеуште е многу кратка. Како по правило, незрели поединци изгледаат мали поради фактот што наместо вообичаената опашка, тие имаат едно кратко пердувче. Ако опашката на птицата изгледа поцврста, тогаш тоа е веќе пораснато.

Во просек, должината на возрасен буџет е 17 cm - 20 cm Додека должината на младото теле е многу помала.

Но искусни одгледувачи предупредуваат: не се потпираат единствено на изгледот и должината на опашката, бидејќи често дури и кај возрасни птици може да биде краток и редок поради болести или стресови.

Окото на папагалот

Друг сигурен начин за да се одреди староста на папагалот е да се погледне во неговите очи и да се види дали има бели венчиња околу црниот зелник:

  • Со какви знаци може да ја дознаете возраста на брановидниот папагалСите млади луѓе, и мажи и жени, имаат апсолутно црни очи без рамки. Обично тие остануваат до 4 месеци;
  • по првото млеко (а се случува само околу 4-тиот месец), постои и сексуално созревање на птицата и во тој период тоа е се појавува тенок бел раб околу црната зеница. Постепено, со возраста, таков рамка ќе се прошири и веќе во старост папагалот ќе има речиси бели очи со мала црна точка во центарот.

Одреди ја возраста на перјето и шепите

Сосема, има мали брановидни папагали нерамна изнемоштени перја. Обично тие остануваат толку за многу кратко време и по 2 месеци од животот тие почнуваат да се здобиваат со повеќе или помалку униформа пердуви низ теле.

Внимание! Често во продавница за миленичиња може да се продаде папагал со лош пердув, кој го оправдува со "младоста". Тука треба да бидете внимателни и да обрнете внимание на другите старосни знаци на птицата. Се чини дека не многу совесни продавачи даваат јасен знак за болен милениче за својата "незрела" возраст.

Со нозете на папагалот, можете исто така да одредите дали е младо животно или возрасно лице. Обично кај млади птици, кожата на шепите е мазна и деликатна, а скалите на неа лежат рамно и густо едни на други. Со возраста, кожата почнува да се вкопува.

Исто така, вреди да се разгледа состојбата на кожата, за присуство на пукнатини, гребнатини и други оштетувања. Многу често птицата не може да биде толку стара, колку е нездрава.

Кога возраста е потешко да се дефинира

Постојат и нестандардни случаи, кога е навистина тешко да се утврди возраста на птицата. На пример, во случаи со папагали - албиноси или Лутинос. Ако во продавница за миленичиња оваа девојка привлече, тогаш е речиси невозможно да се одреди нејзината возраст. Единственото нешто што останува е да се разгледа квалитетот на кожата на шепите и перјето како целина.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Црвена и шарена розела: како да го скроти папагалотЦрвена и шарена розела: како да го скроти папагалот
Што попупат јадат домаШто попупат јадат дома
Како да се грижи за брановиден папагал домаКако да се грижи за брановиден папагал дома
Како да научиме зборува за брановиден папагалКако да научиме зборува за брановиден папагал
Како да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчињаКако да го именувате папагалот: карактеристиките на избор на имиња на момчиња и девојчиња
Како да се обучи брановиден папагалКако да се обучи брановиден папагал
Како да разберете што сонува сонот?Како да разберете што сонува сонот?
Како да се одреди полот на брановиден папагалКако да се одреди полот на брановиден папагал
Папагалот е алчен или африкански сив папагалПапагалот е алчен или африкански сив папагал
Грижа и одржување на Corellian папагалот домаГрижа и одржување на Corellian папагалот дома
» » Како да се утврди возраста на брановиден папагал: што да барате
© 2021 ajlota.ru