Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!

Ајкула мачкаСите знаеме дека морето е населено со опасни предатори како ајкули. Тие секогаш всадија страв и ужас во личност. Но, дали знаевте дека има ајкула мачка? Истражувачите велат дека иако тоа е предатор, тоа не претставува закана за луѓето, бидејќи нејзините отчукувања се премногу мали, иако има многу нив. Каде живее овој вид и како е тоа? Овие и многу други прашања ќе најдете одговори во оваа статија.

Изглед и големина на обична ајкула на мачката

Корална мачка ајкулаАјкула мачка - е еден од претставниците на семејството на мачки ајкули, во кои има околу 60 видови. Нејзината големина не надминува 1,5 метри во должина, а неговата тежина е до 15 килограми.

Првиот вид бил откриен и опишан од Карл Линеус во 1758 година. Често овој вид е збунет со лисица на ѕвезда мачка, која е многу слична, но има поголеми димензии.

Обичната мачка ајкула има мали димензии во споредба со роднините. Оваа перка има голема опашка на опашката. Долниот лобус е прилично лошо развиен, сепак, како и сите ајкули. Перки се наоѓаат на задната страна на трупот. Носниците на ајкулата на мачката се заштитени со посебни вентили, кои се разделени со мал септум. Бојата на ајкулата е прилично убава: така, страната и грбот се со темна песочна боја и украсени со мали темни дамки. Утробата на ајкулата има светла боја, речиси бела. Кожата на ајкула потсетува на сува хартија за да го допре тоа не е потребно. Песоците на ајкулата се многу мали, но има многу нив и тие се многу остри. Кај мажите, за разлика од женките, вилиците се помасивни.

Зошто се викаше мачка?

Името на обичната мачка ајкула беше примена за фактот дека претставниците на овој вид ајкули совршено гледаат во целосна темнина и живеат ноќен живот.

Дали е опасност за луѓето?

За луѓето овој вид е апсолутно безбеден. Не е забележан ниту еден случај на манифестирање на агресијата на ајкулата кај некоја личност. Често тие само се обидоа да отпловит. Но, за неа, луѓето се крајно опасни, бидејќи некои рибари се вклучени во нејзиниот улов. Иако, ако дојде преку мрежата случајно, тогаш тоа е често ослободен назад. И, исто така Научниците ги користат телата за ајкули за нивно истражување. Бидејќи овој тип на ајкули е најчестиот меѓу ламеларниот бранч. Според резултатите од истражувањето на Меѓународната унија за зачувување на природата, овој вид има статус "Најмала загриженост".

Хабитат

Претставници на овој вид ајкули може да се најдат во близина на брегот на Атлантскиот Океан, како и во Медитеранот и Мраморното Море. Во Црното Море, исто така, повремено се среќаваат со ајкула на мачката, најмногу од брегот на Турција. Живеалиштето е длабочина од 10 до 800 метри. Тоа главно живее на длабочина од 100 метри. Како што растат по големина и големина, ајкулите се доближуваат до брегот, и веднаш штом ќе станат способни за репродукција, тие се движат кон работ на континенталниот гребен.

Начин на живот

 • Кат ајкула во ракаПретставниците на овој вид живеат претежно ноќе. За време на потрагата, тие полека пливаат околу нивната територија и ја пронаоѓаат жртвата. За успешен лов, тие имаат: флексибилно тело, способно да избега на многу начини, молскавична реакција и остри заби. Во текот на денот се одмараат, се наоѓаат на дното, а жените се наоѓаат во засолниште во плитка вода. Исхраната се состои од различни бентосни безрбетници или ракови. Исто така, јадете ехинодерми, мекотели, црви и мали риби. Со возраста, нивната храна варира, така што помладите претставници консумираат ракови, а возрасните јадат школки и ракови на ракотворби.
 • Тие ги спроведуваат своите активности обично поединечно, само во ретки случаи може да се видат неколку претставници од видот одеднаш. Тие се собираат заедно главно само за лов на поголеми жртви. Значи, истражувачите еднаш забележале случај кога околу десет ајкули од мачки заедно нападнале октопод.
 • Добро се вкорени дома. Значи, тие често може да се најдат во аквариумите на колектори. Претставниците на овој вид се многу скромен и тивко ќе живеат дури и во мал аквариум.

Репродукција

Репродукција кај ајкули од мачки се случува по пат на поставување јајца. Мрежата трае цела година. Еднаш женски може да се постават две до неколку десетици јајца. Јајцето има заштитен рог. Должината на јајцето е околу пет сантиметри, а ширината е околу два сантиметри. Ембрионот е содржан во јајцето од шест месеци до една година, сето тоа зависи од температурата на водата во која се наоѓа. Новородените младенчиња се со големина до 10 сантиметри во должина. Очекуваното траење на животот е околу 12 години.

Поради големата плодност, овој вид не ризикува да исчезне од лицето на Земјата во блиска иднина. Луѓето, исто така, речиси и не ја истребуваат мачката. Бидејќи тие ги фатат главно за нивните аквариуми, и јадат само ретко. Од Црниот дроб на овие претставници на видот е многу токсичен и токсичен за луѓето. Единствените луѓе кои ја користат оваа риба за храна се земјите на јадранскиот брег.

Различни мачки ајкули

Постојат многу видови претставници на маици.

 • Печатени или црно-бели - исто така наречена јагула, живее главно во Јадранското и Северното Море. Горниот дел од перка има јаглен белег, за кој се вика лактот.
 • Обично - живее главно од брегот на Африка и Норвешка. Се однесува на вообичаените претставници на семејството, има должина од околу еден метар.
 • Мачка ајкула на надувувањеКалифорнија или оток - живеалиште, врз основа на името, се брегот на Калифорнија. Инфлацијата беше повикана за тоа кога се влегува во белите дробови на воздухот, почнува да отекува.
 • Австралиски корал - опсегот на живеалишта се бреговите на Австралија. Се храни главно на мекотели, има темни точки и лесни линии во облик на седло.
 • Црно-забележано - Исто така се населува во водите на Австралија, живее главно на длабочина од пет метри. И, исто така, има уште еден претставник - Тасманија забележан живее во близина на брегот на Јужна Австралија.
 • Австралиски забележан - живее многу далеку од брегот, па затоа има сосема поинаква средина за живеење, за разлика од неговите роднини.
 • Maderian Black - живее во северниот дел на Атлантикот, како и во умерените води на Тихиот Океан. Нема посебни разлики од нивните роднини.
 • Демонот - е најстариот неистражен вид кај маиците. Успеала да фати само два пати во близина на брегот на Кина. Има речиси целосно црна боја со долга опашка. Се верува дека живее многу длабоко на дното.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Животен стил на пилани, разлики на риби-пили од ајкули што носат пилониЖивотен стил на пилани, разлики на риби-пили од ајкули што носат пилони
Најопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкулиНајопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкули
Најстарата мачка во светот - рекордерите на книгата на ГинисНајстарата мачка во светот - рекордерите на книгата на Гинис
Најголемите мачки во светот и нивната историјаНајголемите мачки во светот и нивната историја
Степска мачка - изглед, однесување, посебни карактеристикиСтепска мачка - изглед, однесување, посебни карактеристики
Азиски леопард мачка, слична по боја на леопард: содржинаАзиски леопард мачка, слична по боја на леопард: содржина
Ајкула мако - најбрзата ајкула во светотАјкула мако - најбрзата ајкула во светот
Најголемата раса на мачки: мајнска куна или ашер?Најголемата раса на мачки: мајнска куна или ашер?
Рид мачка или трска мачка? Не, рисот мочуриште!Рид мачка или трска мачка? Не, рисот мочуриште!
Cat pixibob: опис на расата, карактеристики на негаCat pixibob: опис на расата, карактеристики на нега
» » Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!
© 2020 ajlota.ru