Морски видови на риба: опис и карактеристики

Морска рибаДлабочините на морето населуваат различни видови риби. Предатори, комерцијални риби, декоративни мали риби - сите тие го привлекуваат вниманието на една личност.

До денес, скоро сите морски жители се фатени од луѓе, често за човечка исхрана.

Видови морски риби

Морските комерцијални риби обично се поделени во следниве видови:

 • есетра;
 • гадоиди;
 • салмониди;
 • пробив;
 • харинга;
 • проклети;

За возврат, следниве се вклучени во заедничката морска риба:

 • штука;
 • султану;
 • сом;
 • малети;
 • коњ скуша;
 • скуша;
 • туна;
 • јагула;

Опис

Видови на есетра се: есетра, стерлет, ѕвезда есетра, калуга и белуга.

Есетра - релативно голем претставник на подводниот свет, достигнувајќи должина од 5-6 метри. Исто така, постојат гигант примероци со тежина од околу 800 килограми, но повеќето риболов есетра тежи околу 15-20 кг. Да живее доволно долго, за 50-60 години. Тие претежно живеат на дното, претпочитаат слатководни езера, но тие исто така може да се задржиме на кратко во солена вода. Се верува снабдувач кавијар и вредни хранливи производи.

Езерото е руско живеалиште

Стерлет е наведено во семејството на есетра, ова е мал подводен жител. Должината не надминува 120-125 см, тежи 1-3 кг. Има доста големи претставници, тежи околу 10-12 кг. Тие живеат околу 30 години. Можно е да се сретнеме практично во сите реки кои течат во поголемиот дел од морињата на планетата. Речна риба.

Стерлинг во природа

Sevryuga сакаат да живеат во близина на морското дно, најчесто се јавува на длабочина од 100 метри. Се однесува на вредни долгометражни комерцијални риба од редот на 100-120 см, тежина околу 20-25 кг, иако долго примерок е регистриран на 220 см и тежи околу 80 кг. Живее околу 35 години. По можност живее во морињата и реките кои се влеваат во морето сливови.

Sevruga и риболов

Калуга - џиновски претставник на семејството есетра. Должината е околу 5 метри, тежината може да достигне 1.000 кг. Дистрибуирани во Охотското Море и Азовското Море. Тој живее околу 25 години. Често мигрира. Таа е наведена во Црвената книга како редок вид риба.

Калуга - означени со црвени кнеи

Белуга е наведена во Црвената книга. Се смета дека е најголем претставник на семејството на есетра. Живее околу 100 години, може да достигне тежина од 1500 килограми. Дистрибуирани во Каспиското, Азовско, Црно Море. Должината е обично 2-4 метри. Е снабдувач на редок производ - белушка кавијар.

Белуга е голема риба

Семејство треска носат: треска, burbot, писета, navaga.

Кодот се смета за главен претставник на фамилијата треска. Беа забележани поединци над 1,5 метри во должина и тежи околу 95 килограми. Најчесто, поединци се фатени долги околу 50 см, тежи 5-7 кг. Живее на различни начини, почесто од 15-17 години. Вообичаено живее во океанските и морските длабочини. Дали е снабдувач на црниот дроб треска.

Треска - деликатес

Бурбо се смета за најголем претставник на фамилијата треска. Единствената риба од семејството што живее само во свежа вода. Живее околу 22-23 години, долг 110-120 см, тежи околу 20 килограми. Предатор, претпочита езера со ладна струја. Во топла сезона станува апатичен, се стреми да се скрие во живеалиштето.

Хранење burbot

Хед, среден подводен жител, достигнува должина од 60-70 см, тежина од околу 3-4 кг. Забележан е улов на голем примерок, долг 100 см, кој тежи повеќе од 18 кг. Се претпочита да се задржува на дното на длабочина од околу 200 м. Се случува во солените мориња, во Бело и Баренцово Море. Таа е наведена во Црвената книга.

Замор, големина на риба

Навага, мала риба, не повеќе од 35-40 см долга, тежина од 0,5 кг. Тој претпочита езера со ладни струи, претпочита да води долниот начин на живот. За индустриски цели, најчесто се фаќа во студената сезона. Се случува во морињата на Пацификот и на брегот на Сибир.

Навага на брегот

Семејство лосос вообичаено е да се вклучат: лосос, розово лосос, пастрмка, тајмен, нелма.

Лосос блиску subsea патниците се чувствуваат во должина, тоа е 1,5 метри, и тежина е околу 40 кг. Јас живеам за 12-15 години. Роден во слатководни езерцето, како што стареат се доселува во солена, кој останува во живо до неговата смрт. Се наоѓаат во Атлантскиот и Северниот Леден Океан, балтичките и бела морињата.

Лосос - три риби

Пинк лосос се смета за подводен жител на мала големина, должина од 50-60 см, тежина од 1,5-2 кг. Посебна карактеристика се смета за дорзален изглед кај мажјаците, за што рибите го добиле името. Женките немаат грпка. Живее на Амур, Берлинското Море. Претпочита ладна вода, во топла вода или во топло време станува слаба и апатична.

Пинк лосос

Пастрмка, мала слатководна риба која живее во Ладога и Онега езера. Должина од околу 30-35 см, тежи околу 2-3 кг. Живее 10-13 години. Тој претпочита да влезе во стадата, па полесно е да се избегне опасност.

Пастрмка - живеалишта

Тајмен, голем претставник на семејството на salmonids. Должината достигнува повеќе од 120 см, тежи околу 45-55 кг. Живее во Бајкалското Езеро, Енисеј и Амур. Е предатор. Живее повеќе од 15 години. Тој претпочита топло езера.

Тајмен во природна средина

Нелма се смета за најголем претставник од ваков вид. Примерокот за возрасни достигнува должина од 130-140 см и тежи околу 10-12 кг. Второто име е Нелма - бела риба. Тој претпочита да влезе во стадата. Се случува на Далечниот Исток и Сибир.

Нелма

Семејство пробивам вклучуваат: халибут, калкана, камбала.

Халибут, голем претставник на семејството пробивање, во должина достигне околу 4-5 метри, тежи повеќе од 300 килограми. Таа претпочита да води долниот начин на живот, се јавува во Атлантскиот Океан, во Јапонците, Баренц и Оххотско Море.

Халибут - детелина

Калкан, или Црно Море камшик, предатор, претпочитајќи да водат долниот начин на живот. Додека зреете, устата и очите на рибата се движат на едната страна од телото. Тоа е доста голем, долг 35-45 см, тежи 3-5 кг.

За семејството на херпес се вклучени следните морски риби: балтичка харинга, пузанка, тулку, хамсу.

Salaca, мал претставник на семејството харинга, во должина само 15-17 см, тежи 60-65 грама. Често се среќава во балтичките земји. Таа претпочита езера со пониска содржина на сол. Се склони да водат училишен животен стил.

Балтичка харинга - мали риби

Риба puzank - мала големина, претставник на семејството харинга, претпочита да живее во солена вода. Должина од околу 18 см, тежината на мала. Тие живеат во пакети, често мигрираат. Очекуваното траење на животот е околу 8 години.

Пузанка во рацете

Tulka живее не повеќе од 6 години. Оваа морска риба не е подолга од 10-12 см, тешка околу 20 грама. Паѓа во стада, често мигрира, особено со почетокот на топлината. Се случува во Азовското Море, на Дон, во долниот крај на реките Волга, Урал и Терек.

Брилијантна тулка

Hamsa, мала морска риба што му припаѓа на фамилијата на херпес. Должина не повеќе од 17 см, тежината не надминува гр. Се случува на Црното Море, во Азовско, Балтичко и Северно Море. Тој претпочита да води училишен животен стил.

Хамса - мали риби

Семејство percid вклучуваат само два вида морска риба: штандовите и Костур.

Судак - предатор кој му припаѓа на семејството. Прилично голема риба, долга околу 50 см, со тежина од околу 2 кг. Живее претежно во Црното Море и Каспиското Море. Сака солена вода.

Штуката е предатор

Море бас во изгледот е слична на реката, но постојат внатрешни структури. Риба граблив, длабоко море. Оптималната длабочина на живеалиште се смета за 2800-3000 м. Должината на рибата е околу 50 см, тежи околу 3-5 кг. Очекуваното траење на животот е околу 17-20 години.

Море бас - длабоко морето риба

Заеднички видови на риби

Штука е голем предатор, долг околу 100 см, тежи околу 6-8 кг. Се јавува во Азови и Балтичките мориња, исто така се јавува во многу езера и реки. Поради посебната структура на усната шуплина, штуката често се нарекува "речна ајкула".

Штука во основа живее во свежа вода

Султанка или малети, светло обоени мали морска риба, во должина од само 30-32 см, тежината на мала. Посакува солените водни тела, кои често се наоѓаат во Медитеранот. Живее околу 10-11 години.

Барабулька

Сом, голем подводен предатор, понекогаш достигнува должина од неколку метри и тежи околу 50-70 кг (во просек). Посебна карактеристика се смета за отсуство на вага во оваа риба. Се случува во многу мориња и езера. Живее околу 40-60 години.

Големи сом

Mullet, мали морски риби, околу 70-80 см долго, тежина може да достигне 5-7 кг. Животот на оваа риба е 10-11 години. Често се среќава во Јапонското и Црното Море. Тој преферира да живее во топло езера.

Размислете во чиста вода

Stavrida, средна риба, претпочитајќи да залутаат во пакувања. Се смета дека е предатор. Должина 40-50 см, тежина не повеќе од 0,5 кг. Се јавува во Северна, Црна, Средоземно Море. Живее околу 7-9 години.

Ставрида - изглед

Скуша - комерцијални риби 30-40 см во должина, тежи околу 1,2 кг. Најчестите се наоѓаат во Атлантскиот Океан и Црното Море. Живее околу 15-18 години. Предатор, претпочита да води училишен животен стил.

Скуша - структурата на телото

Туна, прилично голема риба, може да достигне со големина од 4-5 метри, со тежина од околу 500 килограми. Постојат видови на туна помали. Се населува во Црното Море, Баренцовото и Азовското Море. Таа претпочита суптропска клима.

Големина на риба од туна

Јагулата е многу слична со змија. Се јавува во реките Днепар, на Дунав, Во Онежски и Ладошки езера. Рибата е прилично долга (може да достигне 200 см), месото е практично без коски. Може да размислите за долговечни. Второто име на јагулата е морска јагула.

Акните може да достигнат голема должина

Морска риба и индустрија

Сите горенаведени видови на риби веќе долго време се фатени од луѓе на индустриско ниво. Месото од риба се користи за храна, од одредени видови конзервирана храна.

Месото на морска риба се смета за корисно, со висока содржина на корисни елементи во трагови.

Море риба: слика
СкушаХеринг во пакетЦрното Море СтавридаHamsaТулка и шпагаЦрвениот килимТри малетиPelengas

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Опис на риба Стерлет. Што се хранат и како да се одгледуваат?Опис на риба Стерлет. Што се хранат и како да се одгледуваат?
Најдобрите езерца за риболов во регионот ТулаНајдобрите езерца за риболов во регионот Тула
Одлично риболов во регионот Калуга и КалугаОдлично риболов во регионот Калуга и Калуга
Риба риба - какви видови на вредни поединци постојатРиба риба - какви видови на вредни поединци постојат
Риболов на Енисеј во различни сезониРиболов на Енисеј во различни сезони
Одлично риболов во регионот НовосибирскОдлично риболов во регионот Новосибирск
Риби од фамилијата треска: карактеристики, видови, живеалиштеРиби од фамилијата треска: карактеристики, видови, живеалиште
Етерџурски видови риби: семејство на есетраЕтерџурски видови риби: семејство на есетра
Риба скуша отколку што се разликува од скушаРиба скуша отколку што се разликува од скуша
Видови на рамни и кружни риби: опис и карактеристикиВидови на рамни и кружни риби: опис и карактеристики
» » Морски видови на риба: опис и карактеристики
© 2021 ajlota.ru