Колку години губат живи во различни услови

Гулаби и нивниот описПрвото споменување на домашни гулаби се појави пред околу 5 илјади години. Во тој момент човештвото почна да ја користи оваа птица како храна. И, исто така, со учеството на оваа птица, се одржаа разни верски ритуали. Гулабите беа широко дистрибуирани во поштенската служба. Дури и античките Грци забележале дека заробените животни се враќале назад и ја користеле оваа функција во своето вооружување. Од тие времиња поминаа многу години, а човештвото сè уште ја гледа оваа птица. Затоа, повеќето луѓе се прашуваат: "Колку гулаби живеат?".

Причини кои влијаат врз долговечноста

Орнитолозите веќе долго време утврдија дека животот на птицата е околу 20 години. И покрај оваа статистика, очекуваниот животен век на гулаб може да достигне 35 години. Колку гулаби живеат, следново фактори:

  • климатски услови;
  • живеалиште;
  • консумирана храна.

Клима условите играат огромна улога во животот на овие суштества. На пример, гулабите што живеат на север трошат многу енергија и енергија за наоѓање на храна под снежната покривка, што негативно влијае врз очекуваното траење на животот. Дури и скроти видови кои живеат во северните региони се значително инфериорни во времето на нивните јужни колеги. Поаѓајќи од ова, може да се заклучи дека присуството на првата храна и доброто засолниште нема значително влијание врз долгиот живот на гулабите. Гулабите се термофилни птици, им треба светлина и топлина за здрав раст и долг живот. Покрај тоа, присуството на минерални супстанции во исхраната позитивно ќе влијае на здравјето на птицата.

Видови и разлики

Со својата специфичност и начин на живот, овие миротворци можат да се поделат на три тип:

  • Домашни гулаби и нивната содржинадома;
  • диви;
  • град.

По правило, урбаните поединци се обидуваат да живеат поблиску до луѓето. Ова се должи на фактот дека им е многу полесно меѓу луѓето во градот да заработат за живот. Но, постои и негативна страна за живеење на гулаби во урбани услови. Поради фактот што во секое време имаат можност да избегаат од предатори, чувството на будност е намалено. Но, дури и овој факт го прави нивниот животен век поголем од оној на дивите роднини.

Птици кои живеат во диви услови се повеќе срамежлив, така што нивната внимателност секогаш останува на прво место. Овие квалитети им помагаат да преживеат, во потрага по храна за себе и за нивните пилиња. Преживеаните гулаби во дивината се многу потешки од урбаните. Многу животни не им пречи на јадење гулаби и нивните пилиња. Сите овие фактори директно влијаат врз очекуваниот животен век на дивите животни, кој не е подолг од 8 години.

Дома Видот на оваа прекрасна птица живее многу подолго од останатите. Ова е придружено со потребните услови за долг живот, што создава за нив личност. Освен тоа, домашните гулаби имаат неограничена слобода. Одгледувачите работат на подобрување на расата на гулабите, како и создавање на нови раси чиј животен век ќе биде поголем од оној на нивните претходници. Колку подолг ќе трае животот додека никој од научниците не може да одговори.

Како исхраната влијае врз долговечноста?

Во исхраната на птица што живее во дивината, постојат само тие елементи и минерали кои таа може да ги најде во природата. Сите здрави птици погодни за нормално функционирање се наоѓаат во бобинки, ореви и зрна. Со почетокот на студената сезона, овие производи стануваат оскудни, што доведува до силен пад во животот на дивите птици. Ова се должи на хиповитаминоза, што доведува до брзо стареење на телото.

Хранење гулабиЖивеам во урбани услови беше повеќе среќа. Повеќето луѓе се трудат најдобро да ги хранат со семе и леб. Поради ова, диетата станува избалансирана.

Што се однесува до домашните "крилести", тука работите се различни. Исхраната е направена, во зависност од возраста на поединците. Научниците во специјалните лаборатории се ангажирани во развојот на додатоци во исхраната, кои ќе бидат полесно да се вари во телото со збогатување на храната со корисни минерали. Таквата храна може значително да го продолжи животот на гулабите.

За домашни животни посебен регистрација, која е наведена во табелата за секоја година од животот на птицата. И, во зависност од возраста, сопствениците го избираат протеинот и минералниот состав на исхраната.

Влијание на инфекции

Очекуваното траење на живот на птица е во голема мера засегнато од присуството на заразни инфективни бактерии.

Диви Поединците се многу блиски со птиците преселници, кои често носат заразни болести. Немаат имунитет за разни инфекции, гулабите стануваат заразени и умираат без да живеат половина од животот.

Поради фактот што домашните "крилести" немаат контакт со миграторните птици, тие се изложени на инфекција многу помалку од дивите. Имунолошкиот систем во овој тип е развиен многу подобро со добивање на корисни минерали во вашата исхрана. Дури и ако домашната птица доби инфекција, нејзиниот сопственик привлекува специјализирани лекари.

Популација на гулаби е регулирано самата природа. Како по правило, времето на раст завршува со неизбежен пад, и обратно. Но, и покрај сите тешкотии и неповолни услови, гулабот секогаш ќе остане симбол на мирот и ќе им даде радост на целото човештво. Од убавината на изгледот и летот, дури и во град не може да остави рамнодушен ниту личност.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како можам да се ослободам од гулабите на балконот и прозорецотКако можам да се ослободам од гулабите на балконот и прозорецот
Како гулабите колега, како тие се размножуваатКако гулабите колега, како тие се размножуваат
Сини гулаби: како живеат и што јадатСини гулаби: како живеат и што јадат
Како гулабите се размножуваат: парење и раѓање на гулабиКако гулабите се размножуваат: парење и раѓање на гулаби
Што гулабите јадат во дивината и домаШто гулабите јадат во дивината и дома
Што гулаб јаде дома отколку да ја нахрани на улицаШто гулаб јаде дома отколку да ја нахрани на улица
Довекот: видови како да изградите свои рацеДовекот: видови како да изградите свои раце
Имиња на декоративни раси на гулаби со фотографииИмиња на декоративни раси на гулаби со фотографии
Убавината на дивата природа: шумскиот гулаб восокУбавината на дивата природа: шумскиот гулаб восок
Болести на гулаби и нивниот третман: опис на симптомитеБолести на гулаби и нивниот третман: опис на симптомите
» » Колку години губат живи во различни услови
© 2021 ajlota.ru