Енроксил: инструкции за употреба во ветеринарната медицина

Решение за инјекцииДомашните миленичиња, исто како и луѓето, можат да се заразат и да добијат сериозни болести. Во овој случај, и двете домашни миленици и земјоделски животни може да подлежат на разни болести. И бидејќи нашите миленичиња се повеќе подложни на различни болести, нашата главна одговорност е да се грижиме за нив.

Ветеринарната медицина развива многу лекови за превенција и лекување на голем број болести и ги ослободува во различни видови и конзистенции. Сите овие лекови се специјално прилагодени на телото на птици и домашни миленици. Една од овие лекови е Ендроксил.

Општите карактеристики и опис на лекот Енроксил

Оваа дрога има неколку различни конзистенции:

  1. Таблети. Главната компонента на таблетите е активната супстанција - енрофлоксацин.
  2. Прашок. Концентрацијата на прав е 5%, нема остра или непријатна миризба, бојата на зрната е жолта. Пакувањето на лекот се одвива во вреќи со тежина од 1 кг, 25 кг - тапан. Главната компонента на лекот е енрофлоксацин.
  3. Раствор за директна употреба внатре. Растворот има концентрација од 10% и е достапна во стаклени контејнери од 100 ml, 1 l во контејнер со полиетилен. Компонентата на растворот е, исто така, енрофлоксацин.
  4. 5% раствор за инјектирање во животното. Главната активна состојка е енрофлоксацин, а дополнителни адитиви се вода, бутанол и калиумхидроксид.

Enroxil е достапен за лекување на следниве домашни животни - големи и мали добиток, свињи, кози, птици, мачки и кучиња. Лекарите-ветеринари пропишуваат лек за лекување на респираторни заболувања, со нарушување на функциите на генитоуринарниот и дигестивниот систем предизвикани од изложеност на животински организам на вируси и инфективни клетки.

Фармаколошки карактеристики на лекот

Како да го користите лекотВетеринарна медицина Енроксил има големо поле на примена. Лекот се смета за антибиотик, кој помага да се ослободи миленичето од инфицирани клетки. Компонентите на лекот се во можност брзо да апсорбираат во цревниот ѕид, а нивното отстранување се врши подолго време, што им овозможува да работат на инфицирани клетки за долго време.

Енроксил е способен да ги уништува бактериите и микробите во болести поврзани со респираторниот систем, кожата, генитоуринарниот систем и цревата. Исто така, лекот е во состојба да го ослободи живиот организам на микроплазма патогени.

Енроксил како таблети погоден за мачки и кучиња. Така, таблетите имаат карактеристичен мирис на месо, така што животното со задоволство ќе ја јаде пилулата без непотребни проблеми и тешкотии. По добивањето на пилулата во стомакот, брзо се апсорбира од мукозата на телото. По 5 часа во крвта на телото постои висока концентрација на компонентата на овој лек. Ефектот на лекот врз телото се јавува во рок од еден ден.

Решение за директно внесување е најсоодветен за живина. Преку мукозната мембрана на треската, лековите влегуваат во телото и се апсорбираат во неа. Најголемата концентрација на лекот во крвта е видлива по 1,5-2 часа по употреба. Лекот се одвива во текот на следните 6 часа.

Инјекции Вообичаено е да се прават лекови за добиток и мали животни, како и за свињи. Лекот брзо се апсорбира и добро се апсорбира во организмот во рок од еден час по нејзината примена. Лекот трае еден ден. После тоа лекот излезе од телото на животното на природен начин.

Енроксил: инструкции за употреба

  1. Примена на енроксилЛекот нема посебни инструкции, важно е да се знае на која возраст и во која доза лекот треба да се користи за негово лекување.
  2. Енроксил како таблети обично се зема за да се мешаат кучињата и мачките како додаток на храна. Мачките можат да го користат лекот на возраст од 2 месеци, и кучиња од мали раси од 1 година. За кучињата од големи раси на производот му е дозволено да користат од 18 месеци.
  3. Енроксил е способен брзо и ефикасно да лечи хламидија кај мачки и рикециоза кај кучињата. Исто така, лекот е пропишан на кучиња и мачки во присуство на болести како што се оштетување на кожата и нарушување на генитоуринарниот и дигестивниот систем, проблеми со респираторниот тракт, отитис.
  4. Решението за внатрешна употреба обично е напишано од птицата. Агентот главно се користи за лекување на инфламаторни инфекции кај разни раси на птици и бројлери.

Дозирање на енроксил

Пред да го користите лекот, внимателно треба да ги проучите неговите инструкции:

Примена на енроксил5% раствор за инјектирање вообичаено е субкутано да се парчиња овците, козите и телињата. Интрамускулно, лекот се администрира на свињи, а свињите три дена еднаш дневно. Дозата на лекот се пресметува во сооднос од 20 кг животинска тежина на 1 ml од лекот. Ако миленичето е болно со салмонела, тогаш третманот се изведува пет дена. Дозата е 10 кг од тежината на животните на 1 ml од препаратот.

Кучињата се инјектираат во поткожна форма. Времето на лекување е околу 5 дена. Приемот се јавува еднаш дневно, а дозата на лекот е 10 кг 1 мл лекови. Решение за внатрешна употреба им се дава на птиците заедно со вода. Во присуство на салмонелоза третманот се изведува пет дена, а за други болести три.

Пилињата се третираат со лекови со доза еднаква на 5 ml на 10 литри чиста вода - за птици на возраст над 28 дена лекот се разредува во сооднос од 10 ml на 10 литри вода за пиење. Концентрацијата на решението ќе биде директно зависи од потребата на птицата за вода. Кучињата добиваат таблети во пресметка - 1 таблета за 3 кг тежина неколку пати на ден. Терапијата е од 5 до 10 дена. И мачките и кучињата го користат овој лек заедно со нивната храна.

Енроксил се смета за апсолутно безопасен лек, симптомите на предозирање не се најдени ниту кај птици, ниту кај домашни миленици.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Pratel за кучиња: упатство за употребаPratel за кучиња: упатство за употреба
Биомицин: инструкции за употреба на прав во ветеринарната медицинаБиомицин: инструкции за употреба на прав во ветеринарната медицина
Енроксил во ветеринарната медицина: упатство за употреба за кучиња и мачкиЕнроксил во ветеринарната медицина: упатство за употреба за кучиња и мачки
Kobaktan. Инструкции за употреба за мачкиKobaktan. Инструкции за употреба за мачки
Амоксицилин за примена на животни е приложен со инструкцијаАмоксицилин за примена на животни е приложен со инструкција
Лекот `bytril` во ветеринарната медицина: инструкции за употребаЛекот `bytril` во ветеринарната медицина: инструкции за употреба
Празицид плус суспензија: инструкции за употребаПразицид плус суспензија: инструкции за употреба
Тилозин 50: инструкции за подготовка, употреба во ветеринарната медицинаТилозин 50: инструкции за подготовка, употреба во ветеринарната медицина
Liarsin за кучиња: инструкции за употребаLiarsin за кучиња: инструкции за употреба
Фармацин за птици: инструкции за употребаФармацин за птици: инструкции за употреба
» » Енроксил: инструкции за употреба во ветеринарната медицина
© 2021 ajlota.ru