Голема панда или бамбус мечка

Каде живеат големата панда или бамбус?Голема панда или бамбус мечка е вид на цицачи кои припаѓаат на семејството на мечки. Ова е древно и вредно животно, кое е симбол на Кина. Таму е толку сакан и почитуван што го става под заштита на законот. На убиството на животно им се заканува смртна казна. Да се ​​збуни со некој е тешко, благодарение на карактеристичната црно-бела боја. Планински области на Кинеската Република: Тибет и Сечуан - природна област каде што живеат панди. Тој претпочита да живее во мешани зимзелени шуми, каде што има бамбус.

Голема панда: опис, карактеристики

Панда се нарекуваат две азиски предаторски видови, слични едни на други со надворешни податоци и начин на живот, но припаѓаат на различни семејства. И покрај идентитетот на мечката, панда долго време се сметаше за претставник на ракун.

Опис на изгледот

Мечката има прилично голема градба, со просечна маса од 70-120 кг и висина до 1,5 м. Мажите се поголеми кај женките за околу 10%. Телото од нив е обемно, со густо крзно. Опашка, за разлика од мечешки, долго. Шепи кратки и масивни, со мали нозе. Кога одел, тој не се повлече на задните нозе. За да се олесни зафаќањето на бамбус, има меѓу кошули меѓу прстите. Корените на забите се подебели и пошироки, што овозможува мелење на бамбусовите стебла.

Како и другите претставници на мечка панди имаат масивна фигураГлавата иако е огромна, но е пропорционална со телото. Муцката е досадна, на врвот на главата се големи уши. Се распределени стандардна црна боја на бела позадина: очила околу очите, марки на шепите, рамената и ушите. Очигледен мир на мечката, измамен. Со своите остри канџи, тој може да нанесе значителна штета на непријателот. Карактеристична особина е испакнат палец на шепите.

Каде живеат панди и карактеристично однесување?

Во природата, панди имаат ограничен периметар на дистрибуција - Влажни шуми во јужна и централна Кина. Приближната површина на копното е 30 илјади квадратни километри. км. Тие се сосема затворени поединци кои не загрозат на територијата на нивните браќа. Секој го означува својот имот, оставајќи гребнатини на кората на дрвото. Тие совршено се искачуваат на дрва и пливаат, но сакаат да живеат на копно.

Најактивни ноќе. Во текот на денот тие лежат во вдлабнатини или карпести пукнатини, каде што се наоѓаат во хибернација.

Постојат голем број на интересни факти поврзани со начинот на живот:

  • Постојано џвакаат бамбусови стебла, освен за спиење во зима и во текот на денот.
  • Главната исхрана на панда е бамбус, иако неговите предци биле месојадиПоголемиот дел од исхраната се состои од растителна храна. Ова вклучува не само бамбус, туку и друга храна: корени, коренови култури, кора, бобинки и печурки, трева, цвеќиња. Редок деликатес е медот од дивите пчели. Понекогаш може да нападне мали цицачи.
  • Од вкупниот волумен на апсорбираната храна, апсорбира не повеќе од 17-18%.
  • Пандата бременост трае од 95 до 160 дена. Обично се раѓаат две младенчиња, само еден умира. Мајка може да остави ексклузивен младенче.

Се чини дека мечките се молчат, но тие прават необични звуци кога комуницира. Ова личи на блесок на деца. Кога се иритирани или лути, тие речат или растат. Разговорот зборува за чуваната состојба на мечката, подобро е да не се пријде. Кученцата може да писка и писка.

Репродукција на Големата панда

Со почетокот на сезоната на размножување, жените стануваат остро активирани. За да привлечат мажи, тие испуштаат специфичен мирис. Според научните набљудувања, ова однесување е типично за сексуално ориентирани лица. Машки претставници почнуваат да се натпреваруваат за првенството, обидувајќи се да ја вратат омилената мечка.

Брачната сезона трае од март до мај. Треската трае 2-4 дена, кога минува претходната енергија во женките. Тие стануваат премногу немирни, го губат својот апетит. По парењето, доаѓа бременост, која трае околу 5-6 недели. Младенчињата се раѓаат кон крајот на летото или падот. Бебињата се појавуваат слепи и беспомошни, со светлина. Тежината на секој варира помеѓу 50-160 гр.

Голема панда се грижи за младенчиња до 18 месециМама мечка се грижи за своите деца. Помага да одговараат за млеко. До 15 пати на ден, новороденчиња се применуваат на брадавиците. Времетраење на секое исхрана, не помалку од 30 минути. На возраст од 3 недели можат да ги отворат очите, а во 3-4 месеци почнуваат да се движат самостојно. Во мама медведовите остануваат до 18 месеци, и од млеко се одделени во 45-46 недели.

Треба да се напомене дека пандите во заробеништво лоши. Најчесто се родени близнаци. Од нив, женката избира најсилна и се грижи за него. Вториот, обично умира.

Што јадат големи панди?

Самото име "бамбус мечка", зборува за себе. Овие животни се сметаат за месојади, иако нивната главна диета е вегетативна. Тие се адаптирани да користат ред 30 видови на бамбусови дрвја. Храната оди до корените, младите пука, дури и старите стебла. Со своите силни вилици, тие мелеат тешки делови од дрво.

Нивниот дигестивен систем е целосно подесен за да се вари вакви суровини. Езофагусот и стомакот покриени со мукозна мембрана, со што се спречува повреда од острици. Бидејќи вегетацијата е лошо сварлива, мечките мора да јадете до 15-18 кг дневно. Значи, тие можат да ја задржат својата виталност. Цело време на будност, околу 10-12 часа на ден, тие постојано џвакаат.

Скудната исхрана не дозволува големи панди да чуваат енергија долго време. Ова го одредува ограничениот периметар каде што можат да живеат. Само немаат доволно сила за долги транзиции. Понекогаш панди се обидуваат:

  • Панда јаде не само бамбус, диетата може да вклучува и разни видови на хранапечурки;
  • бобинки;
  • светилки од билки;
  • инсекти;
  • јајца;
  • магија;
  • и други производи.

Водата се зема, главно од стебленца од бамбус. Секој ден се спуштаат до резервоарите и таму ја апсорбираат волуменот што им недостига.

Со вештачка содржина на исхрана мени во нив повеќе различни: шеќерна трска, ориз каша, овошје, влакна бисквит, јаболка, моркови, компир.

До денес, просечниот живот на панди е 25-30 години. Откако светот научил за такви бесчувствителни мечки, бројот на ловокрадските рации се зголемил. Кожата на овие вредни животни постојано се лови. И покрај тешката казна за убиството на панди, високите трошоци за производство ги надминуваат. Во зоолошки градини - ова е еден од најпопуларните примероци, секогаш привлекувајќи внимание.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што се тркалаат бамбус завеси за прозорциШто се тркалаат бамбус завеси за прозорци
Што мечки јадат: Предаторска храна во шумата во лето и зимаШто мечки јадат: Предаторска храна во шумата во лето и зима
Имајте гризли или сива мечка: храна, репродукција, каде што живееИмајте гризли или сива мечка: храна, репродукција, каде што живее
Како изгледа коала и каква боја имаат крзно?Како изгледа коала и каква боја имаат крзно?
Сибирски кафеави мечки - опис на силно животноСибирски кафеави мечки - опис на силно животно
Ретки животни од црвената книга на РусијаРетки животни од црвената книга на Русија
Грабнувачки цицачи: опис и видовиГрабнувачки цицачи: опис и видови
Животни кои живеат во ладна пустина на АрктикотЖивотни кои живеат во ладна пустина на Арктикот
Кој е посилен: тигар, мечка или лав?Кој е посилен: тигар, мечка или лав?
Која е максималната брзина што мечката може да се развие додека работи?Која е максималната брзина што мечката може да се развие додека работи?
» » Голема панда или бамбус мечка
© 2018 ajlota.ru