Зајаци-гиганти: најголемите зајаци во светот

ЗајакотВо целата разновидност на живата природа не е толку лесно да се разбере. За секој вид на животни, постојат одредени стандарди. На пример, се смета дека максималниот раст на возрасен здрав зајак е 50 см. Но, во која било појава постојат исклучоци. Во светот на животните, ова правило не престанува да постои. Постојат животни кои се многу пати повеќе или помалку од нивните роднини. И има зајаци, кои многу пати ги надминуваат другите претставници на нивниот вид во големина. Големи зајаци се специјални претставници од ваков вид и, соодветно, тие бараат посебна грижа.

Најголемата раса на зајаци

Секој знае дека, на пример, шиншила или ангорка многу поголема од нормален зајак. Но, овие не се сите главни претставници од еден вид. Вкупно, постојат повеќе раси во светот, кои се многу поголеми по големина од нивните роднини. Овие раси вклучуваат:

  • ангора;
  • шиншила;
  • белгискиот гигант;
  • сив гигант.

Белгиски гигантНајголемите зајаци на планетата Земја се претставници на таквата раса како Белгиски гигант. Второто име на оваа раса е Фландрија. Растот на такво животно може да достигне 75 сантиметри, а тежината на здрава индивидуа, по правило, не е помала од 8 килограми. Должината на ушите на претставниците на оваа раса може да достигне 18 см. Името на овие зајаци се добива од местото на потекло - Белгија. 16-тиот век се смета за време на нивната елиминација.

Ваквите миленичиња се одлични за размножување дома, бидејќи се мирни и непрецизни за условите. Тие имаат многу убава кожа и секогаш го привлекуваат вниманието на децата, кои се многу пријателски. Минусот на оваа раса е дека поединците тешко можат да живеат во сурови климатски услови.

Поаѓајќи од оваа причина, во советската ера, раса беше извадена, заземајќи го второто место во табелата со димензии. Ова беше направено со преминување на белгиски зајак и обичен, со просечни димензии. Експериментот беше успешен и денес овие животни се нарекуваат "сива гигант". И покрај името, има претставници на раса сосема различни бои - бела и црна боја. Нивната волна во квалитет значително инфериорен во однос на Белгија волна, но птиците имаат одлични имунитет и совршено прилагодени на тешките климатски услови.

Слики од шиншилаДруга голема раса е шинхили. Нивното крзно е ценето низ целиот свет и има бела боја со сина боја. Овие животни не се чудни за грижа, многу плодна и многу популарна кај одгледувачите на зајаци. Претставниците на расата многу брзо добиваат тежина и лесно ги перцепираат различните климатски услови. Месото од оваа раса е многу меко и вкусно.

И на крај, ангорска Мачка зајакот зема својата позиција во рангирањето на најголемите животни на своите видови. Овие "децата" како топка, бидејќи нивната волна може да достигне должина од 25 сантиметри. Вреди да се одбележи дека ангорска Мачка зајаци имаат голем број на сорти, и е навистина голем раса може да се нарече, кој се нарекува гигант ангорска Мачка зајакот. Тежината на возрасен достигнува 6 килограми. Таквите животни имаат меко крзно од чиста бела боја, без нечистотии. Оваа раса изгледа многу специфично не само поради должината на палтото, туку и поради тоа што главата е непропорционална на телото - се чини дека е премногу мала. Сепак, претставниците на оваа раса сигурно ќе поттикнат нежност.

Најголемите зајаци во Гинисовата книга на рекорди

ДаријАпсолутниот шампион во големината на зајакот е зајак по име Дариус. Порасна во Англија, а неговата љубовница е Анет Едвардс. Најголемиот зајак во светот тежи повеќе од 22 килограми, а неговата должина речиси достигнува 1,5 метри. Водителка го храни Дариј со разновидна храна - внатре неговиот дневен оброк содржи 1 килограм јаболка и 2 килограми морков и зелка. Карактерот на шампионот е многу друштвен. Тој е многу среќен кога зборува и игра со него. Дариј го поминува целиот ден - тој работи многу.

Главниот конкурент на Дариј е неговиот син, по име Џефри. И покрај младата возраст на "бебето", нејзината должина веќе достигнува 1,2 метри. Дариј и Џефри живеат во кучиња слични на кучешки.

Големиот зајак РалфУште еден рекордер во димензионални зајачки натпревари - Зајак Ралф. Тој е најгустиот зајак во светот, и живее во Велика Британија. Ралф безбедно може да се нарече наследни рекордер, бидејќи неговите родители биле сметани за најтешки претставници на неговиот вид. За да го нахрани вашето домашно милениче, семејството Грант троши околу 50 фунти неделно. Ралф е многу популарен претставник од неговиот вид и е омилен не само од семејството во кое живее, туку и од сите пријатели на неговите господари. Во посета на грантовите, луѓето често доаѓаат да го видат шампионот. Сите од нив секогаш му носат на Ралф вкусни подароци.

Дали вреди да се започне огромен зајак

Големи зајаци се атрактивни суштества. Сопствениците на меко крзно и долги уши многу брзо стануваат фаворити за возрасни и деца. Особено е пријатно да се има таков милениче, што се разликува од неговите роднини. Сепак, многу е важно да се разбере одговорноста за таквата одлука, како обид да се добие огромен зајак. Поради нивната големина, ќе биде многу тешко за таквите миленичиња да живеат во обичен стан во градот. Покрај тоа, не би било сосема соодветно да се живее такво животно во семејство каде што има деца, и покрај севкупната надворешна смиреност, Зајаците не се подложни на обука и може да очекувате нешто од нив.

Пред да одлучите да купите таков милениче, треба да си ги решите неколку прашања:

  • специфична цел (одгледување за една цел или друга како милениче);
  • местото каде што животното ќе живее (стан / птичар, итн.);
  • присуството на деца во семејството;
  • отколку да се нахрани миленичето и колку семејството е подготвено да одвои од буџетот за грижа за зајак.

Само откако сите овие прашања се внимателно разгледани, можно е да се донесе одлука. Мора да се запамети дека, според познатиот писател Антоан де Сен-Егзепири, ние сме одговорни за оние кои биле скротени.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Сè што треба да знаете за раса на зајаци е "пеперутка"Сè што треба да знаете за раса на зајаци е "пеперутка"
Кои се ангорските меки зајаци и како да ги задржатКои се ангорските меки зајаци и како да ги задржат
Раси на најголемите зајаци во светотРаси на најголемите зајаци во светот
Нов Зеланд зајак, црвени и бели под-видовиНов Зеланд зајак, црвени и бели под-видови
Листа на најголемите животни во светотЛиста на најголемите животни во светот
Раса белгиски флан: правила на грижа и одгледување на зајациРаса белгиски флан: правила на грижа и одгледување на зајаци
Колку живеат декоративни зајаци дома?Колку живеат декоративни зајаци дома?
Раси на зајаци, со фотографии и имињаРаси на зајаци, со фотографии и имиња
Очекуван животен век на декоративен зајакОчекуван животен век на декоративен зајак
Опис на видовите и расите на зајаци со фотографииОпис на видовите и расите на зајаци со фотографии
» » Зајаци-гиганти: најголемите зајаци во светот
© 2020 ajlota.ru