Најопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкули

Врвот на најопаснитеМеѓу крвожедните животни што се наоѓаат во морињата и океаните, ајкулите уживаат во најнегативната слава. Тие се наоѓаат во речиси сите тела на солена вода, а понекогаш и во некои слатководни тела. Ако жртвата е во челуста на ова чудовиште, шансите за спасување стануваат мали. Дури и ако жестоката риба не го проголта веднаш, смртта ќе дојде многу брзо од повредите и изгубената крв.

Но, и покрај сите митови и страшни приказни, ајкулите ги напаѓаат живите суштества, особено луѓето, не толку често колку што изгледа. Како по правило, причината за ваквото однесување е предизвикана од некој вид агресивно дејство или друг исклучителен фактор. Според статистичките податоци, во повеќето случаи, жртвите се сурфери, бидејќи тие личат на силуетата на пловечки пломби, што е многу привлечно за предатори. Исто така, мирисот на крв со намалување на каменот или после катастрофа на отворено море е моќен мамка и гориво на апетитот на ајкула.

На веб, можете да најдете многу видео докази дека ајкулите не се толку страшни како што ни се раскажува за нив. Многу храбри нуркачи не беа непоправливи: тие паднаа во базенот, преплавија ајкули и пливаа слободно со нив, знаејќи што може да излезе. Рибата практично не реагираше на нив. Сепак, не треба да го повторувате ова во реалниот живот. Ајкулите и луѓето се двата најсилни непријатели, па секој контакт со нив е исклучително опасен.

Листа на 10 најопасни ајкули

 • Лимон од ајкулаЛимон;
 • Сина;
 • Ајкула од ајкула;
 • Сенди;
 • Греј гребен;
 • Ајкула-мако;
 • Долги крилести;
 • Тигар;
 • Бела ајкула;
 • Билна тупорилаја;

Ајде да зборуваме за најагресивни видови ајкули, кои уживаат негативна популарност.

Голема бела ајкула

Бела ајкулаПо откажување од други членови на неговото семејство, голема бела ајкула не покажува никакви барања за избор на живеалиште. Тоа може да живее во топла вода на океанот, и во ладно море, со исклучок на сливот на Арктичкиот Океан, бидејќи таму температурата на водата е исклучително ниска.

Најчесто, жесток предатор се наоѓа во тропските и суптропските води. Ако на хоризонтот е прикажан перка на ова чудовиште, сите луѓе присутни во водата или на брегот се паднат во состојба на шок. Многу често рибата плива на плажите, бидејќи плиток не е проблем за неа. Значителен дел од познатите напади се случија во Австралија. Поради оваа причина, локалното население го нарекоа опасното животно "Бела Смртта".

Димензиите на рибите се импресивни и достигнуваат шест метри, со маса од две тони. Но, постојат историски факти, кога рибарите екстрахирале поголеми лица со впечатливи големини.

Стомакот на белата ајкула има карактеристична бела боја, додека дел од грбот и страни има сива или сиво-сина боја. Невозможно е да се забележи пристапот на предатор, бидејќи оваа боја е одлична маска. Рибите тивко се избрани на жртвата и остро ја нападнаа. Бегство од такво животно е невозможно.

При изборот на храна, бела ајкула преферира повеќе масни плен, на пример, печати или крзно печати, но главниот дел од исхраната е окупирана од претставници на морска фауна.

За да мириса на присуството на повредениот плен во вода, ајкула може да биде оддалечена пет километри. Нападот се случува одоздола, кога грабливецот ја гризе својата жртва и полека плови, чекајќи брза смрт.

Од 139 официјално регистрирани напади врз луѓето, 29 се покажа како фатален исход.

Џуџеста ајкула

Ајкула tuporylayaВо листата на најстрашните ајкули, на прво место е тупоралната ајкула. Главната живеалиште е на вода со различни концентрации на сол, но најмногу риба оданочување на хидро-хемиските карактеристики и соленоста на водата, па не бидете изненадени ако треба да се сретне со неа во слатководни акумулации. За оваа причина, кога големите поплави и цунами ајкули се појави во поплавените улици на градот, каде што беа безмилосно убиени на жртвите од природни катастрофи. Покрај тоа, животните се способни да се искачуваат возводно на долги растојанија, поради што постојано се појавуваат во езерата Никарагва и Мичиген.

Големината на предаторите е импресивна. Со просечна должина од 2,5 метри, собира 130 килограми маса. Нај трофејниот поединец што еден човек го фатил, тежел 400 килограми, а неговата должина достигнала четири метри.

Најопасни во слатководните водиБул Томпер ајкула Преферирани места со калливи вода, бидејќи тие се идеални за напад на жртвата. Пливаат до потенцијален плен, рибата го каснува додека не имобилизира. Поради оваа причина, белата ајкула почна да се нарекува најагресивна и ужасна. Во исхраната може да бидат присутни:

 1. желки;
 2. коскени риби;
 3. претставници на членконоги;

Таа не одбива да ги јаде своите мали роднини.

Како и во случајот со претходните видови, тапната ајкула често се наоѓа во плитки подрачја, па најчесто нападите се случиле на плажите или близу брегот. Од 93 официјално регистрирани напади, 26 завршија со смрт.

Во критична ситуација, кога риба треба да избега, го исфрла јадениот плен за да се спаси од поопасен предатор

Тигар ајкула

Боја на тигарМестото на престој на тигарската ајкула е Светскиот и Тихиот Океан. Во многу случаи, животните напаѓаат во крајбрежната зона. Понекогаш претставниците на овој вид пливаат во плитка вода, каде што се огромна опасност за луѓето. Рибата сака топла вода, така што почетокот на ладењето резултира со потреба од сезонска миграција по топли струи, поблиску до екваторијалните региони.

Од името лесно е да се разбере дека бојата на ајкула силно наликува на шлаканица. Ако поединецот не е подолг од два метри, грбот и страните ќе бидат обоени во сива боја. Ако должината е поголема од 2 метри, во овој дел може да се појават карактеристични попречни линии. Таквите маскирање ви овозможува брзо да се скриете од други, поопасни предатори. Бојата на стомакот е бела, но има светло-жолти нијанси.

Во дивината, со правилна исхрана, една од најопасните риби може да се зголеми на 3,5-4,5 метри и тежи од 385 до 635 килограми. Во природата имало и повеќе огромни поединци. На пример, имало случај дека шестмесечно чудовиште било фатено во заливот Панама.

Тигар ХантрасОднесувањето на тигарската ајкула останува многу тежок и бавно. Практично се движи незабележливо во водата и го трасира својот плен без никаква агресија. Но, ако животното го загрее својот апетит, жртвата нема да избега, сигурно. веднаш станува молња брзо и крајно опасно.

Во однос на избор на храна, ловецот не покажува високи барања. Претставниците на овој вид слободно се хранат со било кои морски жители кои се наоѓаат на пат. Во отсуство на нормална фуражна основа, тие се хранат со мрши. Покрај тоа, истражувачите забележале случаи на напади врз мали индивидуи од нивниот вид. Ако рибата плива во матна вода, едноставно ја отвора устата и фаќа сè што ќе се вклопи таму. Поради оваа причина, многу чудни и неживи предмети често се наоѓаат во стомакот на фатен предатор. Меѓу нив:

 • гуми од автомобилот;
 • Коњ копита;
 • партали;
 • кеси;
 • апарати за домаќинство.

Долгокрилен

Жан КустоДолга крилеста ајкула не е толку опасно за луѓето како и претходните, поради една причина: ретко плива на брегот и е на пристојна оддалеченост од крајбрежјето. Но, ако сте биле во авионска несреќа или бродолом, но за чудо избегал во брод за неколку стотици километри на земјиште, судирот со претставникот на овој вид може да заврши во солзи.

Појавата на претставникот на овој вид е нагласена од страна на латералните перки, кои се неколку пати поголеми од перките на другите претставници, имаат заоблена форма и бело испакнување по должината на работ. Задниот дел може да се обои во неколку нијанси, меѓу кои: бронза, кафеава, сива и синка. Понекогаш фатените поединци имаа жолт назад и страни.

Во природни услови возрасните лица растат на 1,5-2 метри во должина и тежат од 20 до 60 килограми. Сепак, рибарите постојано фатени и сто килограм поединец. Официјално го потврди случајот, како успеа да фати 170 килограми трофеен примерок.

Најопасните жители на подводниот свет претпочитаат осамен начин на живот. Тие ретко се збунуваат од стадата, а однесувањето на учениците е карактеристично само за средни видови. Нема исклучок - долги крилести.

Како храна, тие користат видливи видови риби, морски желки, ракови и птици. Понекогаш се хранат со трупови од различни животни и риби.

Познатиот океанограф Жак Кусто еднаш рече дека најопасниот подводен предатор е долгите крила. Ова се должи на фактот дека токму претставниците на овој вид, кои најчесто напаѓаа лице кога удираат на отворено море.

За разлика од нивните сродници, долга крилеста ајкула може да нападне луѓе без очигледни причини, како што се глад или агресија. Понекогаш нејзините каснувања содржат истражувачки карактер, кога рибата едноставно сака да разбере каква е нешто под носот. Слабата точка на грабливецот е носот и очите. Ако некое лице е во челуста на свирепо суштество, треба да ги победите овие делови што е можно побрзо, а веројатноста за избегнување на фатален исход ќе се намали.

Сега знаете кои ајкули се најопасни во светот и со кои е подобро да не се сретнуваме во реални услови.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Животен стил на пилани, разлики на риби-пили од ајкули што носат пилониЖивотен стил на пилани, разлики на риби-пили од ајкули што носат пилони
Аквариум ајкула catfang pangasiusАквариум ајкула catfang pangasius
Најголем штука во светот: митови и факти за огромните рибиНајголем штука во светот: митови и факти за огромните риби
Морената оса е најопасната медуза во светотМорената оса е најопасната медуза во светот
Листа на најголемите животни во светотЛиста на најголемите животни во светот
Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!Обичните ајкули од мачки се безбедни за луѓето!
Ајкула мако - најбрзата ајкула во светотАјкула мако - најбрзата ајкула во светот
Бодликава ајкула Katran: опис, хранаБодликава ајкула Katran: опис, храна
Кратка бодликава бодликава ајкула: опис и живеалиште на рибаКратка бодликава бодликава ајкула: опис и живеалиште на риба
Опис на ајкули џуџе или говеда: живеалиште и другоОпис на ајкули џуџе или говеда: живеалиште и друго
» » Најопасните ајкули во светот. 10 најопасни ајкули
© 2021 ajlota.ru